Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Η οδήγηση σε αυτοκινητόδορμους είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδήγησης, οπότε πρέπει να είναι και αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαίδευση ενός νέου οδηγού.

Εφαρμογή για την εκμάθηση των ερωτήσεων της θεωρητικής εκπαίδευσης:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας. Τώρα μπορείτε εντελώς δωρεάν να κατεβάσετε στα κινητά ή στα tablet σας την εφαρμογή μας και να μάθετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα σήματα.

Το κανάλι μας στο YouTube:

Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο, τα οποία θα διαθέσω στο επίσημο κανάλι της σχολής στο youtube. Ο στόχος αυτής της σειράς είναι να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάποιες από τις βασικότερες έννοιες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Με τον καιρό θα φέρω κι άλλα τέτοια βίντεο τα οποία θα καλύπτουν άλλες ενότητες της υποχρεωτικής διδακτέας ύλης που δίνει το υπουργείο μεταφορών για τους υποψήφιους οδηγούς. 

10 συμβουλές για έμπειρους οδηγούς:

Με την πάροδο του καιρού ένας οδηγός ξεχνάει πολλές βασικές γνώσεις περί κώδικα, βαριέται και απομυθοποιεί πολλές πτυχές της οδήγησης. Σε αυτό το άρθρο θέλω να επισημάνω κάποια βασικά στοιχεία που θα σε κάνουν καλύτερο οδηγό από ότι είσαι.

Φλας:

Οι δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης δηλαδή τα φλας δεν υπάρχουν για διακοσμητικούς λόγους. Υπάρχουν για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους οδηγούς για τις προθέσεις μας. 

Δεν χρησιμοποιούμε τις λωρίδες των λεωφορείων:

Οι λωρίδες αποκλειστικής χρήσης των λεωφορείων πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από λεωφορεία, τρόλεϊ και μοτοσικλέτες. Αυτό είναι ένα μέτρο για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων για να εκτελούνται τα δρομολόγια γρηγορότερα και ανεμπόδιστα από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Αλλά και για να μην εμποδίζουν τα οχήματα αυτά την υπόλοιπη κυκλοφορία. Άρα δεν εισερχόμαστε ούτε για να αποφύγουμε την κίνηση μπροστά μας ούτε για να πραγματοποιήσουμε κάποια στάση.

Αλάρμ:

Τα φώτα έκτακτης ανάγκης υπάρχουν για να επισημάνουν μια έκτακτη ανάγκη. Έκτακτη ανάγκη είναι:
      a. Κάποια βλάβη που μπορεί να προκύψει στο όχημα μας.
      b. Η μεταφορά κάποιου προσώπου σε κάποιο νοσοκομείο.
      c. Η άμεση ακινητοποίηση του οχήματος λόγο κυκλοφορίας (φρενάρισμα πανικού).
Δεν χρησιμοποιούνται για:
      d. Να δείξουμε ότι θέλουμε να παρκάρουμε.
      e. Να σταματήσουμε προσωρινά κάπου που δεν επιτρέπεται.
      f. Να κάνουμε μια σύντομη στάση.
Για όλα αυτά χρησιμοποιούμε τους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης.

Δεν μπαίνουμε στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.):

Οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης συναντώνται συνήθως σε αυτοκινητόδρομους, είναι οι λωρίδες που υπάρχουν μετά την ακραία δεξιά συνεχή διαγράμμιση. Αυτές οι λωρίδες χρησιμεύουν σε οχήματα τα οποία έχουν υποστεί κάποια βλάβη και για οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία) σε περίπτωση πυκνής κυκλοφορίας για να μπορέσουν να φτάσουν άμεσα στην πηγή του προβλήματος.

Σεβασμός απέναντι στους νέους οδηγούς:

Οι νέοι οδηγοί είναι δυστυχώς ένα αναγκαίο κακό, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι κι εμείς είμαστε κάποτε στην θέση τους. Πρέπει να έχουμε υπομονή και όχι να τους κορνάρουμε και να τους βρίζουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίνε αυτοί που έχουμε αργήσει στο ραντεβού μας αλλά εμείς οι ίδιοι που δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα.

Σεβασμός απέναντι στους πεζούς:

Ίσως να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν σταματάμε για να παραχωρούμε προτεραιότητα στου πεζούς που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο. Καλό θα ήταν αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή ο τρόπος που οδηγούμε αντικατοπτρίζει και τι άνθρωποι είμαστε. Άρα δεν πατάμε τις διαβάσεις πεζών, αφήνουμε τους πεζούς να περάσουν και σεβόμαστε τις ευπαθείς ομάδες. Δεν πρέπει ποτέ να περιμένετε σωστή συμπεριφορά από πεζούς στον δρόμο δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση.

Σταματήστε στο πορτοκαλί φανάρι:

Το πορτοκαλί φανάρι υπάρχει για την προειδοποίηση των οδηγών ότι σε λίγο το φανάρι θα είναι κόκκινο και ότι η κυκλοφορία πρέπει να σταματήσει. Στο πορτοκαλί λοιπόν πρέπει να σταματάμε σαν να είναι κόκκινο. Ο μόνος λόγος για να το διασχίσουμε είναι για περίπτωση αποφυγής της σύγκρουσης μας με το όχημα που μας ακολουθεί.

Δεν κλείνουμε ποτέ διασταυρώσεις:

Όταν οδηγούμε κοιτάμε προς εμπρός για ένα και βασικό λόγο, για να μπορούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας που θα συναντήσουμε. Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βλέπουμε ότι η κυκλοφορία εμπρός μας ακινητοποιείται να πάμε κι εμείς να κολλήσουμε και να κλείσουμε και τον κάθετο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο δεν κλείνει μόνο ο ένας δρόμος που έχει πραγματικά πρόβλημα αλλά κλείνει και ο κάθετος του και εκεί φταίμε εμείς και η συμπεριφορά μας που είναι το πρόβλημα.

Δεν σταματάμε όπου μας βολεύει:

Ίσως ο βασικότερος λόγος που έχουμε κίνηση είναι οι οδηγοί που σταματάνε όπου τους καπνίσει. Το διπλοπαρκάρισμα, το σταμάτημα στη λωρίδα των λεωφορείων, στη στάση του λεωφορείου, επάνω σε πεζοδρόμια, επάνω στις διαβάσεις πεζών είναι λίγα από τα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό. Στο δρόμο δυστυχώς δεν είμαστε μόνοι μας υπάρχουν και άλλοι! Οι ελευθερίες μας σταματούν εκεί που καταπατούνται οι ελευθερίες των άλλων.

Φοράμε ζώνη:

Η ζώνη ασφαλείας είναι το Α και το Ω της παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή κανένας αερόσακος ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα παθητικής ασφάλειας δεν θα μας προστατέψει. Πρέπει λοιπόν να την φοράμε εάν όχι για εμάς για τους ανθρώπους που μας αγαπάν και δεν θέλουν να μας χάσουν. Επίσης να ξέρετε ότι εάν εμείς δεν φοράμε ζώνη τότε πολύ σύντομα ούτε τα παιδιά μας θα φορούν καθώς τα παιδιά υιοθετούν τις συμπεριφορές των γονιών τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να κρατήσω το σημαντικότερο από όλα, να οδηγείτε πάντα με την νοοτροπία ότι είσαστε ο οδηγός που θα θέλατε να είχατε μπροστά σας.