Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Η οδήγηση σε αυτοκινητόδορμους είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οδήγησης, οπότε πρέπει να είναι και αναπόσπαστο κομμάτι στην εκπαίδευση ενός νέου οδηγού.

Εφαρμογή για την εκμάθηση των ερωτήσεων της θεωρητικής εκπαίδευσης:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας. Τώρα μπορείτε εντελώς δωρεάν να κατεβάσετε στα κινητά ή στα tablet σας την εφαρμογή μας και να μάθετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα σήματα.

Το κανάλι μας στο YouTube:

Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να δημιουργήσω μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο, τα οποία θα διαθέσω στο επίσημο κανάλι της σχολής στο youtube. Ο στόχος αυτής της σειράς είναι να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάποιες από τις βασικότερες έννοιες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Με τον καιρό θα φέρω κι άλλα τέτοια βίντεο τα οποία θα καλύπτουν άλλες ενότητες της υποχρεωτικής διδακτέας ύλης που δίνει το υπουργείο μεταφορών για τους υποψήφιους οδηγούς. 

Παιδικό κάθισμα, τι πρέπει να ξέρω:

Πριν από λίγο καιρό είχα την μοναδική εμπειρία να γίνω πατέρας, είναι κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και απίστευτα μοναδικό. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας μου ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν ήταν και ο τρόπος μεταφοράς του παιδιού σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα χρειαζόταν. Φυσικά η μεταφορά θα γινόταν με το αυτοκίνητο όμως τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για χρήση από ενήλικες.

Ο βασικότερος παράγοντας παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου που είναι η ζώνη ασφαλείας έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από ενήλικες (για οποιονδήποτε έχει ύψος μεγαλύτερο από 150 εκ.. ή για ένα παιδί που είναι περίπου 12 ετών).

Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η χρήση των βρεφικών και παιδικών καθισμάτων. Ποια όμως είναι τα κριτήρια επιλογής ενός τέτοιου καθίσματος;

Δυστυχώς επάνω στο θέμα της ασφαλής μεταφοράς των παιδιών με αυτοκίνητο δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Φαντάζομαι ό,τι οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν με το τι θα τους δείξει ένας πωλητής, που πολλές φορές δεν έχει και απόλυτα σφαιρική άποψη. Φυσικά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ένας μεγάλος παράγοντας επιλογής τέτοιου καθίσματος είναι και ο οικονομικός. Ευτυχώς όμως οι εποχές έχουν προχωρήσει και το διαδίκτυο έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Οπότε έχουμε μια αστείρευτη πηγή πληροφορίας για να μας βοηθήσει στην επιλογή μας.

Σαν νέος γονιός το πρώτο μου μέλημα για την επιλογή του καθίσματος ήταν η ασφάλεια. Έκανα λοιπόν έρευνα και ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ευρωπαϊκός φορέας που να ασχολείται με το θέμα. Υπάρχουν όμως διάφοροι άλλοι φορείς που εκτελούν δοκιμές και δίνουν κάποιες πιστοποιήσεις. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

ÖAMTC:

Ο ÖAMTC είναι η Αυστριακή ένωση μοτοσικλετιστών και αυτοκινητιστών η οποία ιδρύθηκε το 1946 και είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική ένωση που ασχολείται με την οδική ασφάλεια. Είναι ιδρυτικό μέλος της ARC Europe της διεθνής ένωσης αυτοκινητιστικών συνδέσμων με διακρατικές μελέτες και υπηρεσίες και συνεργάζεται άμεσα με την ΑDAC.

ADAC:

Η ADAC είναι η Γενική Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτου ιδρύθηκε το 1903 και πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη ένωση αυτοκίνησης στην Ευρώπη.

Stiftung Warentest:

H Stiftung Warentest είναι ένας οργανισμός προστασίας των καταναλωτών ο οποίος συνεχώς πραγματοποιεί ελέγχους και κάνει συγκρίσεις σε αγαθά και υπηρεσίες για την προστασία των καταναλωτών και για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας.

vti:

To vti se είναι το ινστιτούτο έρευνας εθνικών οδών και μεταφορών της Σουηδίας. Είναι ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο το οποίο έχει ως βασική του ασχολία την έρευνα και την ανάπτυξη κάθε είδους υποδομών που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

TCS:

Ο TCS είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος αυτοκινητιστών στην Ελβετία οι δραστηριότητες του καλύπτουν την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους, οχήματα και την συμβουλευτική σε καταναλωτές σε ότι έχει να κάνει με τη προσωπική κινητικότητα. Επίσης έχει ως δέσμευση την διδασκαλία της οδικής ασφάλειας και στη πρόβλεψη των ατυχημάτων.

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί κάνουν δοκιμές και έρευνα επάνω στα παιδικά καθίσματα. Οπότε καλό είναι το κάθισμα που θα επιλέξετε να έχει κάποιου είδους πιστοποίηση από τους παραπάνω φορείς.

Τα καθίσματα και οι κατηγορίες τους:

Ας μιλήσουμε τώρα για τα είδη των καθισμάτων. Εάν έχετε κάνει έστω και μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς σίγουρα θα χαθήκατε με την πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν. Τα παιδικά καθίσματα κατηγοριοποιούνται με διάφορους τρόπους.

Με το βάρος του παιδιού:

Ο πρώτος τρόπος είναι με το βάρος του παιδιού άρα και κατά προσέγγιση και την ηλικία του. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Γέννηση και μέχρι τα 13 κιλά.

Από τα 9 κιλά μέχρι τα 36 κιλά.

Γέννηση μέχρι 18 κιλά.

Από τα 15 κιλά μέχρι τα 36 κιλά.

Από τα 9 κιλά μέχρι τα 18 κιλά.

Τα i-Size.

Τι είναι όμως το i-Size; 

Είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα βρεφικά-παιδικά καθίσματα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις προδιαγραφές τα καθίσματα αυτά έχουν:

  • Όλα κοιτούν προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, δηλαδή αντίθετα από την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Αυτό βοηθά στην καλύτερη προστασία του κεφαλιού, του λαιμού και των ζωτικών οργάνων.
  • Όλα αυτά τα καθίσματα είναι κατάλληλα για παιδιά τα οποία έχουν ύψος μέχρι τα 105 εκατοστά. Δηλαδή από την γέννηση τους και μέχρι περίπου την ηλικία των 4 ετών.
  • Όλα αυτά τα καθίσματα δένουν επάνω σε οχήματα με τη χρήση του προτύπου isofix. Με αυτό το τρόπο είμαστε πάντα σίγουροι για την σωστή εγκατάσταση του καθίσματος επάνω στο όχημα.

Τρόπος πρόσδεσης:

Ένας ακόμα τρόπος διαχωρισμού είναι ανάλογα με τον τρόπο πρόσδεσης επάνω στο όχημα. Οι τρόποι πρόσδεσης είναι 3:

Με την χρήση της ζώνης ασφαλείας. 

Αυτά τα καθίσματα πρέπει να επιλέγονται για από όποιον δεν έχει το όχημα του εγκατεστημένο το πρότυπο isoFix. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε είτε κοιτώντας το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μας είτε κοιτώντας στα πίσω καθίσματα που συνήθως είναι ραμμένη μια μικρή ετικέτα με την ένδειξη isoFix.

Με την χρήση του ειδικού προτύπου isoFix. 

Είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος πρόσδεσης βρεφικών-παιδικών καθισμάτων που έχουμε σήμερα. Εάν το όχημα σας το διαθέτει δεν πρέπει να πάρετε κάτι διαφορετικό από αυτό.

Συνδυασμός των άλλων δύο. 

Συνήθως είναι μια μίξη των 2 παραπάνω και πρόκειται για πατέντες.

Φορά τοποθέτησης:

Τελευταίος τρόπος διαχωρισμού είναι ανάλογα με την φορά που κοιτά το κάθισμα. Οι επιλογές εδώ είναι:

Προς τα εμπρός:

Σύμφωνα με την φυσιολογική κίνηση του οχήματος.

Προς τα πίσω:

Σύμφωνα με την φυσιολογική κίνηση του οχήματος.

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα σε όλους αυτούς τους φορείς που έχω προαναφέρει παρατήρησα ότι τα καθίσματα που παίρνουν την έγκριση τους όλα ανεξαιρέτως κοιτούν προς τα πίσω. Ας δούμε όμως σε ένα πολύ ωραίο και σύντομο βίντεο γιατί:

Μετά λοιπόν από την έρευνα που έκανα σαν νέος γονιός, είπα ότι το κάθισμα το οποίο θα επιλέξω θα έχει:

  • Πιστοποιήσεις ασφάλειας από όσο περισσότερους φορείς γίνετε.
  • Θα δένει οπωσδήποτε στο όχημα χρησιμοποιώντας το πρότυπο isoFix (διαθέτω όχημα άλλωστε που το υποστηρίζει).
  • Θα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού προτύπου i-Size. 
  • Θα κοιτά προς τα πίσω για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια του παιδιού. Καθώς επίσης θα έχει μεγάλη ανοχή βάρους για το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να μείνει όσο γίνετε περισσότερο με φορά προς τα πίσω.

Η επιλογή του παιδικού καθίσματος είναι δική σας, απλά για την ιστορία και μόνο το κάθισμα το οποίο διάλεξα εγώ είναι την εταιρίας Concord και το μοντέλο ονομάζεται Reverso Plus. Η ανοχή που έχει στο βάρος είναι τα 23 κιλά.