Ο χαρακτήρας του μέσου Έλληνα οδηγού.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι Έλληνες οδηγοί είναι από τους καλύτερους οδηγούς που υπάρχουν στον κόσμο.. Θα σας το αποδείξω με έναν απλό τρόπο, υποδεικνύοντας τα λάθη ενός μέσου Έλληνα οδηγού, χωρίς όμως να τα έχω βάλει σε μια σειρά προτεραιότητας, διότι θεωρώ πως όλα τους είναι σημαντικά.

Δεν έχεις τρόπους. 

Νομίζω ότι είναι η αρχή των πάντων για να είναι κάποιος καλός οδηγός πρέπει να σέβεται τα λάθη των άλλων και να έχει κατανόηση, όχι σε κάθε ευκαιρία να τον αρχίζει στο λούσιμο των κοσμητικών επιθέτων. Η οδήγηση είναι μέρος των κοινωνικών μας συναναστροφών, η ευγένεια πάντα μας δίνει πράγματα από τους άλλους και όχι το αντίθετο.

Δεν έχεις αυτοέλεγχο.

Ο δρόμος και το αυτοκίνητο – μοτοσικλέτα δεν είναι τρόπος ξεσπάσματος. Τα νεύρα σου είναι δικά σου και δεν σου φταίει κανένας που θα βρεθεί τυχαία μπροστά σου. Μάθε να τα ελέγχεις να τα συγκρατείς ή ακόμα καλύτερα μην οδηγείς.

Δεν έχεις σεβασμό. 

Δεν αναγνωρίζεις κανένα κανόνα και νόμο και κάνεις πάντα αυτό που θες. Αυτό δεν είναι μαγκιά γιατί το δικό σου θέλω τις περισσότερες φορές έρχεται σε σύγκρουση με το καλό και τα θέλω του συνόλου των υπόλοιπων οδηγών.

Είσαι ανυπόμονος. 

Η υπομονή είναι αρετή και μόνο καλό κάνει, όχι σε εσένα μόνο αλλά και στους άλλους. Δεν έγινε και κάτι εάν καθυστερήσεις λίγο, στο κάτω κάτω της γραφής εάν βιαζόσουν ας ξεκινούσες νωρίτερα.

Δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου. 

Πρέπει να καταλάβεις ότι από την στιγμή που οδηγείς είσαι ενήλικας και όχι παιδί. Ένας υπεύθυνος ενήλικας αναγνωρίζει τα λάθη του και μαθαίνει από αυτά, για να μην τα κάνει ξανά. Δεν κατηγορεί τους άλλους και δεν ψάχνει να βρει που θα ρίξει το φταίξιμο.

Είσαι απρόσεκτος. 

Προτού κάνεις οποιαδήποτε κίνηση με το όχημα σου πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει σωστά και με ασφάλεια. Άρα πρέπει πρώτα από όλα να δεις εάν μπορείς να την κάνεις, πως το κάνεις αυτό; Κοιτώντας πίσω, αριστερά, δεξιά και μπροστά ο καλός οδηγός πάντα ξέρει τι γίνεται γύρω του.

Είσαι ανεύθυνος. 

Όταν έχουμε ένα όχημα είμαστε υπεύθυνοι για την σωστή συντήρηση του, για το εάν φέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Πρέπει να συντηρούμε σωστά το όχημα μας από κάθε άποψη γιατί αλλιώς αποτελούμε κίνδυνο για τους άλλους, για τους ίδιους μας τους εαυτούς και το περιβάλλον. Πρέπει μέσα στο όχημα μας να έχουμε όλα τα απαραίτητα, όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο και ρεζέρβα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που την συνοδεύουν. Τέλος πρέπει να έχουμε πάντα ασφαλισμένο το όχημα μας.

Είσαι ημιμαθής. 

Η ημιμάθεια είναι η μάστιγα της εποχής μας, το να νομίζεις ότι ξέρεις αλλά στην πραγματικότητα να μην ξέρεις είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Εδώ μερίδιο ευθύνης έχει και η πολιτεία που δεν έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες διδασκαλίας και δεν έχει κάνει υποχρεωτική τη δια βίου μάθηση αλλά και εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτές οδήγησης. Πολλοί από εμάς βλέπουν αυτή τη δουλειά σαν διεκπεραίωση και όχι σαν λειτούργημα.