Άποψη: Οι αλλαγές στον Κ.Ο.Κ. και στην εκπαίδευση - εξέταση των υποψήφιων οδηγών.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός μεταφορών και υποδομών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής μαζί με τον υφυπουργό αρμόδιο για τις μεταφορές κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Την παρουσίαση μπορείτε να δείτε στο βίντεο που υπάρχει κάτω από αυτές τις γραμμές.

Τα σημεία κλειδιά για την αναμόρφωση του συτήματος εκπαίδευσης - εξέτασης:

Η άποψη μας:

Ήταν μια πολύ καλή παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος σχέδιου. Πραγματικά είναι ίσως η πρώτη φορά που έχω ελπίδα για αυτή τη χώρα στον τομέα των μεταφορών. Είναι ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται να έχει μια ολιστική προσέγγιση. Κάτι το οποίο ζητούσα από το 2018 με το άρθρο μου Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο απαντά σε πολλά προβλήματα - παθογένειες τα οποία είχα θέσει σε προηγούμενο αρθρο που είχα δημοσιεύσει σε αυτή τη σελίδα το 2018 κι αυτό με τίτλο  Γνώμη: Περί αλλαγών στις άδειες οδήγησης. Με ότι έχω δει μέχρι στιγμής είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι στο σωστό δρόμο, ένα σχέδιο το οποίο προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Δεν έχουμε δει ακόμα το τελικό κείμενο για να φέρω τεκμηριωμένη άποψη και τυχών διαφωνίες μαζί του. 

Δύο πράγματα υπήρχαν σε όλο αυτό τα οποία με ενόχλησαν:

  • Ήταν απών κάποιος εκπροσωπος του μοναδικού κλάδου που ασχολείται με την οδική ασφάλεια, δηλαδή τους εκπαιδευτές οδηγών στην εκδήλωση. Αλλά ήταν παρόντες μόνο κάποιες Μ.Κ.Ο. οι οποίες πραγματικά το έργο τους είναι μηδαμινό εμπρός στο έργο μιας σχολή οδηγών η οποία σέβεται τον μαθητή της. Αυτό το λέω γιατί ο μόνος κλάδος που προσπαθεί να ασχοληθεί, να ενημερώσει και να προστατέψει τους πολίτες αυτής της χώρας σε θέματα οδικής ασφάλειας στην θεωρία και στη πράξη είναι οι εκπαιδευτές οδηγών. Δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν με μεγάλες παρουσιάσεις και τηλεοπτικά σποτ γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τέτοιες ενέργειες. Αλλά είμαστε οι μόνοι που όλη μέρα λιώνουμε στην κίνηση σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον να προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης στον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.

  • Το μόνο το οποίο θα ενοχλήσει τους εκπαιδευτές οδηγών είναι το γεγονός ότι μάλλον κατα την διάρκεια της εξέτασης ο νόμος τους βάζει στο πίσω κάθισμα και τον εξεταστή στο μπροστινό. Ο λόγος για το οποίο θα διαμαρτυρηθούν είναι ότι τα οχήματα είναι ιδιωτική περιουσία και δεν γίνεται να διακυβέυεται με κανένα τρόπο. Εάν ένα εκπαιδευτικό όχημα χτυπηθεί κατευθείαν η σχολή χάνει το εισόδημα της.

Κλείνοντας ελπίζω να δω ένα σχέδιο το οποίο θα γίνει πράξη, θα δοκιμαστεί και εάν χρειαστεί θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της πράξης. Ένα πλάνο που θα αλλάζει και θα εξελίσεται. Ζω με την ελπίδα ότι οι οδικές μεταφορές στην Ελλάδα κάποια μέρα θα μπορούν να κοιτούν στα μάτια τις οδικές μεταφορές και την παιδεία χωρών όπως η Σουηδία, που είναι παράδειγμα προς μίμηση.