Τι κράνος να διαλέξω;

Η μοτοσικλέτα είναι ένα όχημα το οποίο λόγω της φύσης του υστερεί σε ότι έχει να κάνει με την παθητική ασφάλεια σε σχέση ας πούμε με ένα αυτοκίνητο. Γι αυτό το λόγο όλοι οι μοτοσικλετιστές είτε οδηγούν μικρή είτε μεγάλη μοτοσικλέτα πρέπει να φορούν πάντα κράνος (το οποίο είναι και υποχρεωτικό από την νομοθεσία) αλλά και ειδικά ρούχα. Όμως σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τα κράνη και για το τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους. 

Ένας μοτοσικλετιστής που φορά κράνος έχει 36% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από ένα ατύχημα!

Κατά την αγορά ενός κράνους πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα ακόλουθα:

Την έγκριση τύπου:

Αυτό το Ε που έχει δίπλα του έναν αριθμό σημαίνει ότι το κράνος έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαική ένωση. Ο αριθμός συμβολίζει τη χώρα της Ε.Ε. που έδωσε την έγκριση. Ο κωδικός που αναγράφεται κάτω από την έγκριση είναι ο αριθμός της οδηγίας που εγκρίθηκε και το γράμμα P συμβολίζει τον τύπο του κράνους. Που βγαίνει από την λέξη Protected και μας δείχνει ότι αυτό το κράνος είναι Full face.

Το μέγεθος:

Όταν πάμε να αγοράσουμε ένα κράνος πρέπει να πάμε σε εξειδικευμένο κατάστημα. Το οποίο θα μας μετρήσει και θα μας υποδείξει το μέγεθος που πρέπει να πάρουμε. Είναι πολύ σημαντικό επειδή ένα κράνος που δεν εφαρμόζει σωστά μπορέι να μας τραυματίσει. Ένα κράνος που μας στενεύει δεν θα το φοράμε και θα μας προκαλέι δυσφορία.

Τον τύπο του κράνους :

Υπάρχουν διάφοροι τύπη στα κράνη. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ο αναβάτης θα καλύψει οποιαδήποτε του ανάγκη. Κατά την επιλογή λοιπόν του τύπου πρέπει να κάτσουμε και να σκεφτούμε τι είδους ανάγκες έχουμε και τι σκοπό θα πραγματοποιήσει το κράνος που θα επιλέξουμε.

Ας πούμε μερικά λόγια τους βασικούς τύπους κρανών που υπάρχουν:

Ανοικτού τύπου ή Jet:

Είναι από τα πρώτα είδη κρανών που εμφανίστηκαν. Προσφέρουν μια αρκετά καλή προστασία στο πάνω μέρος του κεφαλιού και αφήνουν ακάλυπτο το πρόσωπο και το σαγόνι. Αυτό είναι όμως και το μειωνέκτημα τους. Θα τα χαρακτήριζε κανείς σαν τα ιδάνικά κράνη για μέσα στην πόλη. Αλλά πριν το πάρετε σκεφτείται ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε μια απόσταση 2 χλμ. από το σπίτι μας.

Σπαστό ή Flip Up:

Είναι μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε ανοικτού τύπου κράνος και κλειστού τύπου καθώς είναι 2 σε 1. Φαντάζει σαν την ιδανική επιλογή. Όμως ο μηχανισμός που του επιτρέπει να ανοίγει και να κλέινει είναι και το ευαίσθητο σημείο του καθώς σε μια πτώση μπορέι να σπάσει και να μας αφήσει εκτεθειμένους. Επίσης έχουν ιδιαιτερα αυξημένο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

Κλειστού τύπου ή Full Face:

Είναι το κράνος μπορεί να μας δώσει την υψηλότερη δυνατή προστασία. Καθώς δεν έχει κινούμενα μέρη εκτός από την ζελατίνα και έχει στιβαρή κατασκευή. Σε σχέση με το βάρος είναι λίγο ποιο βαριά από ένα κράνος ανοικτού τύπου. Επίσης έχουν την καλύτερη ηχομόνωση σε σχέση με τα άλλα είδη. 

Moto Cross:

Είναι ένα κράνος το οποίο απευθύνεται σε λάτρεις τις εκτός δρόμου οδήγησης μιας μοτοσικλέτας. Έχει ειδικό σκίαστρο για τον ήλιο και το σώμα του επεκτείνετε με τέτοιο τρόπο για να προστατέψει τον αναβάτει από ξένα σώματα και περιορίζει τις κινήσεις της κεφαλής. Συνήθως δεν έχουν ζελατίνα και πρέπει να φέρουμε μαζί ειδικά γυαλιά.

Κατά την εφαρμογή του κράνους:

Αφού επιλέξουμε τον τύπο του κράνους και το μέγεθος πρέπει να το φορέσουμε. Αφού το φορέσουμε πρέπει να δέσουμε το κούμπωμα του και να το ασφαλίσουμε. Στην συνέχεια το κουνάμε πάνω κάτω, δεξιά αριστερά και στη συνέχεια προσπαθούμε να το βγάλουμε. Με αυτό τον τρόπο κοιτάμε την εφαρμογή του και διασφαλίζουμε ότι το κράνος δεν πρόκειται να φύγει από το κεφάλι μας σε μια πιθανή πτώση. Δεν πρέπει να κινείται ελεύθερα και πρέπει πάντα να είναι όπως το έχουμε τοποθετήσει αρχικά.