Γιατί πρέπει να φοράμε ζώνη.

Όποτε πιάνουμε το τιμόνι στα χέρια μας πρέπει να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. Όχι μόνο εμείς, αλλά και κάθε συνεπιβάτης μας, ανεξάρτητα από το αν κάθεται στη θέση του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα του οχήματος μας.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι εάν όλοι χρησιμοποιούσαμε ζώνες ασφαλείας κάθε χρόνο σε όλα τα ατυχήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα θα είχαμε τουλάχιστον 300 νεκρούς λιγότερους. 

Μας το επιβάλει ο Κ.Ο.Κ. όχι όμως γιατί θέλει να μας δεσμεύει, αλλά γιατί θέλει να προνοήσει για εμάς πριν από εμάς. Η ζώνη ασφαλείας πραγματικά σώζει ζωές! Χωρίς τη ζώνη όσα συστήματα παθητικής ασφάλειας και αν έχει το αυτοκίνητο μας το πιθανότερο είναι να τραυματιστούμε σοβαρά ή ακόμα και μοιραία. Αυτό γιατί κανένα από αυτά δε πρόκειται να λειτουργήσει σωστά και να μας προφυλάξει όπως πρέπει χωρίς τη χρήση της ζώνης. Για παράδειγμα, ο αερόσακος δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος όλου του σώματος μας, διότι είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί σε συνεργασία πάντα με τη ζώνη ασφαλείας.

Έτσι, ένας ενήλικας, ο οποίος ζυγίζει περίπου 80 κιλά, προσκρούει με το όχημα του πάνω σε ακίνητο εμπόδιο με τη ταχύτητα των 50 χιλιομέτρων την ώρα θα χτυπήσει επάνω στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει με τη δύναμη των 3 τόνων.

Επίσης ένας επιβάτης που φοράει τη ζώνη του έχει 40% περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει τις αισθήσεις του και να απομακρυνθεί από το όχημα του για μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τη σύγκρουση.