Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την αυτόνομη οδήγηση;

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο όχι μάλλον και τόσο μακρινό μέλλον. Φανταστείτε του ελληνικούς δρόμους χωρίς του Έλληνες οδηγούς, φανταστείτε να είναι κατακλυσμένοι από πλήρως αυτόνομα οχήματα. Από οχήματα τα οποία κινούνται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και χωρίς αποκλίσεις από την πορεία τους. Αυτό που θα μάλλον θα έχετε φανταστεί θα είναι μια πλήρως διαφοροποιημένη πραγματικότητα από την σημερινή. Γιατί χωρίς τους οδηγούς δεν θα υπάρχουν και κακές συνήθειες. Μερικές από αυτές που μου έρχονται στο μυαλό είναι:

Άσκοπο και ανούσιο κορνάρισμα

Δεν θα κορνάρει κάποιος στο 0,1 δευτερόλεπτο που θα έχει ανάψει το φανάρι πράσινο.

Παράνομη στάθμευση

Δεν θα παρατάει ο καθένας το όχημα του όπου τον βολεύει γιατί θα κατεβαίνει από αυτό εκεί που επιθυμεί και το όχημα θα πηγαίνει να σταθμεύει μόνο του και μετά θα το καλούμε να έρχεται να μας παίρνει.

Απότομες κινήσεις

Επειδή τα αυτόνομα οχήματα θα τηρούν πάντα τους κανόνες οδικής ασφάλειας δεν θα κάνουν απότομες αλλαγές σε λωρίδες κυκλοφορίας, δεν θα σταματούν απότομα και χωρίς προειδοποίηση, δεν θα πραγματοποιούν άσκοπες και άνευ ουσίας κινήσεις.

Μικρό τρακαρίσματα

Θα εξαλειφθούν τα μικρό χτυπήματα και μικρό γδαρσίματα κατά την πραγματοποίηση ελιγμών στάθμευσης και άλλα. Αυτό γιατί αυτά τα οχήματα θα γνωρίζουν μέσω αισθητήρων και καμερών το περιβάλλοντα χώρο.

Αφηρημένοι οδηγοί

Επειδή το όχημα θα κινείται μόνο του και δεν θα εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.