10 συμβουλές για έμπειρους οδηγούς:

Με την πάροδο του καιρού ένας οδηγός ξεχνάει πολλές βασικές γνώσεις περί κώδικα, βαριέται και απομυθοποιεί πολλές πτυχές της οδήγησης. Σε αυτό το άρθρο θέλω να επισημάνω κάποια βασικά στοιχεία που θα σε κάνουν καλύτερο οδηγό από ότι είσαι.

Φλας:

Οι δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης δηλαδή τα φλας δεν υπάρχουν για διακοσμητικούς λόγους. Υπάρχουν για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους οδηγούς για τις προθέσεις μας. 

Δεν χρησιμοποιούμε τις λωρίδες των λεωφορείων:

Οι λωρίδες αποκλειστικής χρήσης των λεωφορείων πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από λεωφορεία, τρόλεϊ και μοτοσικλέτες. Αυτό είναι ένα μέτρο για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων για να εκτελούνται τα δρομολόγια γρηγορότερα και ανεμπόδιστα από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Αλλά και για να μην εμποδίζουν τα οχήματα αυτά την υπόλοιπη κυκλοφορία. Άρα δεν εισερχόμαστε ούτε για να αποφύγουμε την κίνηση μπροστά μας ούτε για να πραγματοποιήσουμε κάποια στάση.

Αλάρμ:

Τα φώτα έκτακτης ανάγκης υπάρχουν για να επισημάνουν μια έκτακτη ανάγκη. Έκτακτη ανάγκη είναι:
      a. Κάποια βλάβη που μπορεί να προκύψει στο όχημα μας.
      b. Η μεταφορά κάποιου προσώπου σε κάποιο νοσοκομείο.
      c. Η άμεση ακινητοποίηση του οχήματος λόγο κυκλοφορίας (φρενάρισμα πανικού).
Δεν χρησιμοποιούνται για:
      d. Να δείξουμε ότι θέλουμε να παρκάρουμε.
      e. Να σταματήσουμε προσωρινά κάπου που δεν επιτρέπεται.
      f. Να κάνουμε μια σύντομη στάση.
Για όλα αυτά χρησιμοποιούμε τους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης.

Δεν μπαίνουμε στις λωρίδες έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.):

Οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης συναντώνται συνήθως σε αυτοκινητόδρομους, είναι οι λωρίδες που υπάρχουν μετά την ακραία δεξιά συνεχή διαγράμμιση. Αυτές οι λωρίδες χρησιμεύουν σε οχήματα τα οποία έχουν υποστεί κάποια βλάβη και για οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία) σε περίπτωση πυκνής κυκλοφορίας για να μπορέσουν να φτάσουν άμεσα στην πηγή του προβλήματος.

Σεβασμός απέναντι στους νέους οδηγούς:

Οι νέοι οδηγοί είναι δυστυχώς ένα αναγκαίο κακό, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι κι εμείς είμαστε κάποτε στην θέση τους. Πρέπει να έχουμε υπομονή και όχι να τους κορνάρουμε και να τους βρίζουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίνε αυτοί που έχουμε αργήσει στο ραντεβού μας αλλά εμείς οι ίδιοι που δεν ξεκινήσαμε νωρίτερα.

Σεβασμός απέναντι στους πεζούς:

Ίσως να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν σταματάμε για να παραχωρούμε προτεραιότητα στου πεζούς που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο. Καλό θα ήταν αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή ο τρόπος που οδηγούμε αντικατοπτρίζει και τι άνθρωποι είμαστε. Άρα δεν πατάμε τις διαβάσεις πεζών, αφήνουμε τους πεζούς να περάσουν και σεβόμαστε τις ευπαθείς ομάδες. Δεν πρέπει ποτέ να περιμένετε σωστή συμπεριφορά από πεζούς στον δρόμο δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση.

Σταματήστε στο πορτοκαλί φανάρι:

Το πορτοκαλί φανάρι υπάρχει για την προειδοποίηση των οδηγών ότι σε λίγο το φανάρι θα είναι κόκκινο και ότι η κυκλοφορία πρέπει να σταματήσει. Στο πορτοκαλί λοιπόν πρέπει να σταματάμε σαν να είναι κόκκινο. Ο μόνος λόγος για να το διασχίσουμε είναι για περίπτωση αποφυγής της σύγκρουσης μας με το όχημα που μας ακολουθεί.

Δεν κλείνουμε ποτέ διασταυρώσεις:

Όταν οδηγούμε κοιτάμε προς εμπρός για ένα και βασικό λόγο, για να μπορούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας που θα συναντήσουμε. Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βλέπουμε ότι η κυκλοφορία εμπρός μας ακινητοποιείται να πάμε κι εμείς να κολλήσουμε και να κλείσουμε και τον κάθετο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο δεν κλείνει μόνο ο ένας δρόμος που έχει πραγματικά πρόβλημα αλλά κλείνει και ο κάθετος του και εκεί φταίμε εμείς και η συμπεριφορά μας που είναι το πρόβλημα.

Δεν σταματάμε όπου μας βολεύει:

Ίσως ο βασικότερος λόγος που έχουμε κίνηση είναι οι οδηγοί που σταματάνε όπου τους καπνίσει. Το διπλοπαρκάρισμα, το σταμάτημα στη λωρίδα των λεωφορείων, στη στάση του λεωφορείου, επάνω σε πεζοδρόμια, επάνω στις διαβάσεις πεζών είναι λίγα από τα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό. Στο δρόμο δυστυχώς δεν είμαστε μόνοι μας υπάρχουν και άλλοι! Οι ελευθερίες μας σταματούν εκεί που καταπατούνται οι ελευθερίες των άλλων.

Φοράμε ζώνη:

Η ζώνη ασφαλείας είναι το Α και το Ω της παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή κανένας αερόσακος ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα παθητικής ασφάλειας δεν θα μας προστατέψει. Πρέπει λοιπόν να την φοράμε εάν όχι για εμάς για τους ανθρώπους που μας αγαπάν και δεν θέλουν να μας χάσουν. Επίσης να ξέρετε ότι εάν εμείς δεν φοράμε ζώνη τότε πολύ σύντομα ούτε τα παιδιά μας θα φορούν καθώς τα παιδιά υιοθετούν τις συμπεριφορές των γονιών τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να κρατήσω το σημαντικότερο από όλα, να οδηγείτε πάντα με την νοοτροπία ότι είσαστε ο οδηγός που θα θέλατε να είχατε μπροστά σας.