Οδηγώντας στο χιόνι και στον πάγο:

Οι καιρικές συνθήκες είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την οδήγηση. Η βροχή, το χιόνι, ο πάγος και η ομίχλη επηρεάζουν την ορατότητα ενός οδηγού αλλά και την πρόσφυση* του οχήματος. Ένας σωστός και υπεύθυνος οδηγός πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η γνώση και η ενημέρωση του. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω για τον τρόπο οδήγησης σε χιόνι και πάγο.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πάγου και του χιονιού είναι να μην οδηγούμε εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ας μιλήσουμε για τις αλυσίδες και την σωστή χρήση τους:

Οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετούνται σε τουλάχιστον 2 από τους κινητήριους τροχούς του οχήματος μας.

Εάν το όχημα είναι προσθοκίνητο πρέπει να τοποθετηθούν στο μπροστινό ζεύγος τροχών.

Εάν το όχημα είναι πισωκίνητο πρέπει να τοποθετηθούν στο πίσω ζεύγος τροχών.

Σε ένα τετρακίνητο όχημα πρέπει να τοποθετηθούν σε 2 τουλάχιστον τροχούς που καλό θα ήταν να είναι το μπροστινό ζεύγος. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε και δεύτερο ζεύγος αλυσίδες για τους πίσω τροχούς.

Πρέπει να συμβουλευτούμε το βιβλίο του κατασκευαστή του οχήματος μας για την πίεση που θα πρέπει να έχουν τα ελαστικά μας σε συνδυασμό με τις αλυσίδες και να απενεργοποιήσουμε το ESP.

Ένα όχημα το οποίο φέρει αλυσίδες δεν πρέπει να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα.

Επειδή η πρόσφυση (η επαφή με τον δρόμο) είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό πρέπει οι κινήσεις μας να είναι μετρημένες και «γλυκές»:

  • Προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τις απότομες εκκινήσεις, τις απότομες επιταχύνσεις.
  • Τα απότομα φρεναρίσματα.
  • Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.
  • Για να αποφύγουμε την επιτόπου περιστροφή των τροχών χρησιμοποιούμε πάντα την μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων του οχήματος.
  • Στη περίπτωση που υπάρχουν κι άλλα οχήματα στο δρόμο πρέπει να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας. Χαρακτηριστικά το βιβλίο εκμάθησης υποψήφιων οδηγών αναφέρει ότι σε παγωμένους δρόμους αφήνουμε 10 φορές μεγαλύτερη απόσταση από ότι σε κανονικούς.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο μαύρος πάγος. Στη περίπτωση που οδηγείται και ξαφνικά σταματήσετε να ακούτε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών σας τότε οδηγείται επάνω σε μαύρο πάγο. Η καλύτερη αντιμετώπιση έχει ως εξής: Αφήνετε το πόδι σας από το γκάζι για να μειώσει ταχύτητα το όχημα. Στη συνέχεια κατεβάζετε σιγά σιγά σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων για να εκμεταλλευτείτε το φρενάρισμα του κινητήρα. Και ασκείτε διαδοχικές μικρές πιέσεις στο πετάλι του φρένου όσο πιο απαλά μπορείτε. Ο μαύρος πάγος σχηματίζεται σε ορεινές περιοχές κάτω από γέφυρες και κοντά λίμνες και κυρίως τον συναντάμε όταν τα χιόνια αρχίζουν και λιώνουν. Οι ώρες που θα τον δούμε είναι από το σούρουπο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.