Ηλεκτρικά πατίνια:

Τον τελευταίο καιρό οι δρόμοι πολλών ελληνικών πόλεων έχουν αρχίσει να βλέπουν μια νέα κατηγορία οχημάτων, τα ηλεκτρικά πατίνια. Τι είναι όμως αυτά τα οχήματα; Πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;

Αρχικά να πούμε ότι ο τρόπος χρήση είναι η ενοικίαση τους μέσω smartphone που κατά την γνώμη μου αυτό είναι και το μέλλον της αυτοκίνησης. Δηλαδή, στο μέλλον που τα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα δεν θα υπάρχει πια η έννοια της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου, αλλά μόνο η ενοικίαση για την κάθε διαδρομή που θα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Θα παίρνουμε το smartphone μας, θα ανοίγουμε την εφαρμογή της εταιρίας που προτιμούμε, θα έρχεται μόνο του το όχημα, θα μας παραλαμβάνει και θα μας πηγαίνει στο προορισμό μας. Το πρώτο βήμα γι’ αυτό ήδη εφαρμόζετε στα ηλεκτρικά πατίνια από εταιρίες όπως η lime και η hive.

Ο Κ.Ο.Κ. δυστυχώς δεν έχει προλάβει να επικαιροποιηθεί με αυτή τη νέα συνήθεια που πολλοί έχουν αγκαλιάσει. Όταν όμως αυτό γίνει, που θέλω να πιστεύω δεν θα αργήσει πολύ, σίγουρα αυτά τα οχήματα θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Αυτό θα γίνει για λόγους ασφαλείας όλων των χρηστών της οδού είτε οδηγούν ηλεκτρικό πατίνι είτε αυτοκίνητο ή ακόμα και φορτηγό.

Μερικές βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια μας:

Όποτε χρησιμοποιούμε τέτοιο όχημα θα πρέπει να φοράμε ειδικό προστατευτικό κράνος. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια όλες οι εταιρίες που υπενοικιάζουν τέτοιου είδους οχήματα το συνιστούν.

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να κάνουμε ένα προληπτικό έλεγχο του πατινιού. Ελέγχουμε λοιπόν την αμεσότητα στην περιστροφή του τιμονιού, ελέγχουμε ότι τα φρένα του λειτουργούν και κοιτάμε ότι οι ρόδες είναι σε καλή κατάσταση.

Κατά την οδήγηση πρέπει να προσέχουμε τις απότομες ανωμαλίες (λακκούβες) στον δρόμο. Αυτό γιατί λόγω της μικρής διαμέτρου της ρόδας μπορεί να πέσουμε πολύ εύκολα.

Όταν σταθμεύουμε δεν πρέπει ποτέ να κλείνουμε ράμπες για πεζούς και ΑΜΕΑ, καλύτερα να τα αφήνουμε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Πάντα πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες κυκλοφορίας του δρόμου. Άρα ιδιαίτερη προσοχή: πάντα να οδηγούμε όσο δεξιότερα γίνετε, να σταματάμε στα stop, να ακολουθούμε τις ενδείξεις των φαναριών, σεβόμαστε την προτεραιότητα από δεξιά, δεν πηγαίνουμε από το πεζοδρόμιο, δεν εισερχόμαστε σε δρόμους με πυκνή κυκλοφορία που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, σεβόμαστε τους μονόδρομους, εάν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι τους χρησιμοποιούμε, πάντα πρέπει να υποδεικνύουμε την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Σεβόμαστε πάντα την σήμανση και τις διαγραμμίσεις.