Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur sed adipisicing elit, sed do eiusmod tempor sed ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Πρόσφατα άρθρα:

Ηλεκτρικά πατίνια.
Ρούσσης Αθανάσιος

Ηλεκτρικά πατίνια: Τον τελευταίο καιρό οι δρόμοι πολλών ελληνικών πόλεων έχουν αρχίσει να

Read more
Παιδικό κάθισμα, τι πρέπει να ξέρω.
Ρούσσης Αθανάσιος

Παιδικό κάθισμα, τι πρέπει να ξέρω: Πριν από λίγο καιρό είχα

Read more
Οδηγώντας σε χιόνι και πάγο.
Ρούσσης Αθανάσιος

Οδηγώντας στο χιόνι και στον πάγο: Οι καιρικές συνθήκες είναι από τους βασικότερους παράγοντες που

Read more

Εφαρμογή για να μάθετε τα σήματα:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας.

Articles

Ηλεκτρικά πατίνια:

Τον τελευταίο καιρό οι δρόμοι πολλών ελληνικών πόλεων έχουν αρχίσει να βλέπουν μια νέα κατηγορία οχημάτων, τα ηλεκτρικά πατίνια. Τι είναι όμως αυτά τα οχήματα; Πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;

Αρχικά να πούμε ότι ο τρόπος χρήση είναι η ενοικίαση τους μέσω smartphone που κατά την γνώμη μου αυτό είναι και το μέλλον της αυτοκίνησης. Δηλαδή, στο μέλλον που τα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα δεν θα υπάρχει πια η έννοια της ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου, αλλά μόνο η ενοικίαση για την κάθε διαδρομή που θα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Θα παίρνουμε το smartphone μας, θα ανοίγουμε την εφαρμογή της εταιρίας που προτιμούμε, θα έρχεται μόνο του το όχημα, θα μας παραλαμβάνει και θα μας πηγαίνει στο προορισμό μας. Το πρώτο βήμα γι’ αυτό ήδη εφαρμόζετε στα ηλεκτρικά πατίνια από εταιρίες όπως η lime και η hive.

Ο Κ.Ο.Κ. δυστυχώς δεν έχει προλάβει να επικαιροποιηθεί με αυτή τη νέα συνήθεια που πολλοί έχουν αγκαλιάσει. Όταν όμως αυτό γίνει, που θέλω να πιστεύω δεν θα αργήσει πολύ, σίγουρα αυτά τα οχήματα θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Αυτό θα γίνει για λόγους ασφαλείας όλων των χρηστών της οδού είτε οδηγούν ηλεκτρικό πατίνι είτε αυτοκίνητο ή ακόμα και φορτηγό.

Μερικές βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια μας:

Όποτε χρησιμοποιούμε τέτοιο όχημα θα πρέπει να φοράμε ειδικό προστατευτικό κράνος. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια όλες οι εταιρίες που υπενοικιάζουν τέτοιου είδους οχήματα το συνιστούν.

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να κάνουμε ένα προληπτικό έλεγχο του πατινιού. Ελέγχουμε λοιπόν την αμεσότητα στην περιστροφή του τιμονιού, ελέγχουμε ότι τα φρένα του λειτουργούν και κοιτάμε ότι οι ρόδες είναι σε καλή κατάσταση.

Κατά την οδήγηση πρέπει να προσέχουμε τις απότομες ανωμαλίες (λακκούβες) στον δρόμο. Αυτό γιατί λόγω της μικρής διαμέτρου της ρόδας μπορεί να πέσουμε πολύ εύκολα.

Όταν σταθμεύουμε δεν πρέπει ποτέ να κλείνουμε ράμπες για πεζούς και ΑΜΕΑ, καλύτερα να τα αφήνουμε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Πάντα πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες κυκλοφορίας του δρόμου. Άρα ιδιαίτερη προσοχή: πάντα να οδηγούμε όσο δεξιότερα γίνετε, να σταματάμε στα stop, να ακολουθούμε τις ενδείξεις των φαναριών, σεβόμαστε την προτεραιότητα από δεξιά, δεν πηγαίνουμε από το πεζοδρόμιο, δεν εισερχόμαστε σε δρόμους με πυκνή κυκλοφορία που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, σεβόμαστε τους μονόδρομους, εάν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι τους χρησιμοποιούμε, πάντα πρέπει να υποδεικνύουμε την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Σεβόμαστε πάντα την σήμανση και τις διαγραμμίσεις.

Παιδικό κάθισμα, τι πρέπει να ξέρω:

Πριν από λίγο καιρό είχα την μοναδική εμπειρία να γίνω πατέρας, είναι κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και απίστευτα μοναδικό. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας μου ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν ήταν και ο τρόπος μεταφοράς του παιδιού σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα χρειαζόταν. Φυσικά η μεταφορά θα γινόταν με το αυτοκίνητο όμως τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για χρήση από ενήλικες.

Ο βασικότερος παράγοντας παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου που είναι η ζώνη ασφαλείας έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από ενήλικες (για οποιονδήποτε έχει ύψος μεγαλύτερο από 150 εκ.. ή για ένα παιδί που είναι περίπου 12 ετών).

Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η χρήση των βρεφικών και παιδικών καθισμάτων. Ποια όμως είναι τα κριτήρια επιλογής ενός τέτοιου καθίσματος;

Δυστυχώς επάνω στο θέμα της ασφαλής μεταφοράς των παιδιών με αυτοκίνητο δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Φαντάζομαι ό,τι οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν με το τι θα τους δείξει ένας πωλητής, που πολλές φορές δεν έχει και απόλυτα σφαιρική άποψη. Φυσικά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ένας μεγάλος παράγοντας επιλογής τέτοιου καθίσματος είναι και ο οικονομικός. Ευτυχώς όμως οι εποχές έχουν προχωρήσει και το διαδίκτυο έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Οπότε έχουμε μια αστείρευτη πηγή πληροφορίας για να μας βοηθήσει στην επιλογή μας.

Σαν νέος γονιός το πρώτο μου μέλημα για την επιλογή του καθίσματος ήταν η ασφάλεια. Έκανα λοιπόν έρευνα και ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ευρωπαϊκός φορέας που να ασχολείται με το θέμα. Υπάρχουν όμως διάφοροι άλλοι φορείς που εκτελούν δοκιμές και δίνουν κάποιες πιστοποιήσεις. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

ÖAMTC:

Ο ÖAMTC είναι η Αυστριακή ένωση μοτοσικλετιστών και αυτοκινητιστών η οποία ιδρύθηκε το 1946 και είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική ένωση που ασχολείται με την οδική ασφάλεια. Είναι ιδρυτικό μέλος της ARC Europe της διεθνής ένωσης αυτοκινητιστικών συνδέσμων με διακρατικές μελέτες και υπηρεσίες και συνεργάζεται άμεσα με την ΑDAC.

ADAC:

Η ADAC είναι η Γενική Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτου ιδρύθηκε το 1903 και πλέον αποτελεί την μεγαλύτερη ένωση αυτοκίνησης στην Ευρώπη.

Stiftung Warentest:

H Stiftung Warentest είναι ένας οργανισμός προστασίας των καταναλωτών ο οποίος συνεχώς πραγματοποιεί ελέγχους και κάνει συγκρίσεις σε αγαθά και υπηρεσίες για την προστασία των καταναλωτών και για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας.

vti:

To vti se είναι το ινστιτούτο έρευνας εθνικών οδών και μεταφορών της Σουηδίας. Είναι ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο το οποίο έχει ως βασική του ασχολία την έρευνα και την ανάπτυξη κάθε είδους υποδομών που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

TCS:

Ο TCS είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος αυτοκινητιστών στην Ελβετία οι δραστηριότητες του καλύπτουν την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους, οχήματα και την συμβουλευτική σε καταναλωτές σε ότι έχει να κάνει με τη προσωπική κινητικότητα. Επίσης έχει ως δέσμευση την διδασκαλία της οδικής ασφάλειας και στη πρόβλεψη των ατυχημάτων.

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί κάνουν δοκιμές και έρευνα επάνω στα παιδικά καθίσματα. Οπότε καλό είναι το κάθισμα που θα επιλέξετε να έχει κάποιου είδους πιστοποίηση από τους παραπάνω φορείς.

Τα καθίσματα και οι κατηγορίες τους:

Ας μιλήσουμε τώρα για τα είδη των καθισμάτων. Εάν έχετε κάνει έστω και μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς σίγουρα θα χαθήκατε με την πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν. Τα παιδικά καθίσματα κατηγοριοποιούνται με διάφορους τρόπους.

Με το βάρος του παιδιού:

Ο πρώτος τρόπος είναι με το βάρος του παιδιού άρα και κατά προσέγγιση και την ηλικία του. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Γέννηση και μέχρι τα 13 κιλά.

Από τα 9 κιλά μέχρι τα 36 κιλά.

Γέννηση μέχρι 18 κιλά.

Από τα 15 κιλά μέχρι τα 36 κιλά.

Από τα 9 κιλά μέχρι τα 18 κιλά.

Τα i-Size.

Τι είναι όμως το i-Size; 

Είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο για τα βρεφικά-παιδικά καθίσματα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις προδιαγραφές τα καθίσματα αυτά έχουν:

 • Όλα κοιτούν προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, δηλαδή αντίθετα από την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Αυτό βοηθά στην καλύτερη προστασία του κεφαλιού, του λαιμού και των ζωτικών οργάνων.
 • Όλα αυτά τα καθίσματα είναι κατάλληλα για παιδιά τα οποία έχουν ύψος μέχρι τα 105 εκατοστά. Δηλαδή από την γέννηση τους και μέχρι περίπου την ηλικία των 4 ετών.
 • Όλα αυτά τα καθίσματα δένουν επάνω σε οχήματα με τη χρήση του προτύπου isofix. Με αυτό το τρόπο είμαστε πάντα σίγουροι για την σωστή εγκατάσταση του καθίσματος επάνω στο όχημα.

Τρόπος πρόσδεσης:

Ένας ακόμα τρόπος διαχωρισμού είναι ανάλογα με τον τρόπο πρόσδεσης επάνω στο όχημα. Οι τρόποι πρόσδεσης είναι 3:

Με την χρήση της ζώνης ασφαλείας. 

Αυτά τα καθίσματα πρέπει να επιλέγονται για από όποιον δεν έχει το όχημα του εγκατεστημένο το πρότυπο isoFix. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε είτε κοιτώντας το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μας είτε κοιτώντας στα πίσω καθίσματα που συνήθως είναι ραμμένη μια μικρή ετικέτα με την ένδειξη isoFix.

Με την χρήση του ειδικού προτύπου isoFix. 

Είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος πρόσδεσης βρεφικών-παιδικών καθισμάτων που έχουμε σήμερα. Εάν το όχημα σας το διαθέτει δεν πρέπει να πάρετε κάτι διαφορετικό από αυτό.

Συνδυασμός των άλλων δύο. 

Συνήθως είναι μια μίξη των 2 παραπάνω και πρόκειται για πατέντες.

Φορά τοποθέτησης:

Τελευταίος τρόπος διαχωρισμού είναι ανάλογα με την φορά που κοιτά το κάθισμα. Οι επιλογές εδώ είναι:

Προς τα εμπρός:

Σύμφωνα με την φυσιολογική κίνηση του οχήματος.

Προς τα πίσω:

Σύμφωνα με την φυσιολογική κίνηση του οχήματος.

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα σε όλους αυτούς τους φορείς που έχω προαναφέρει παρατήρησα ότι τα καθίσματα που παίρνουν την έγκριση τους όλα ανεξαιρέτως κοιτούν προς τα πίσω. Ας δούμε όμως σε ένα πολύ ωραίο και σύντομο βίντεο γιατί:

Μετά λοιπόν από την έρευνα που έκανα σαν νέος γονιός, είπα ότι το κάθισμα το οποίο θα επιλέξω θα έχει:

 • Πιστοποιήσεις ασφάλειας από όσο περισσότερους φορείς γίνετε.
 • Θα δένει οπωσδήποτε στο όχημα χρησιμοποιώντας το πρότυπο isoFix (διαθέτω όχημα άλλωστε που το υποστηρίζει).
 • Θα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού προτύπου i-Size. 
 • Θα κοιτά προς τα πίσω για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια του παιδιού. Καθώς επίσης θα έχει μεγάλη ανοχή βάρους για το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να μείνει όσο γίνετε περισσότερο με φορά προς τα πίσω.

Η επιλογή του παιδικού καθίσματος είναι δική σας, απλά για την ιστορία και μόνο το κάθισμα το οποίο διάλεξα εγώ είναι την εταιρίας Concord και το μοντέλο ονομάζεται Reverso Plus. Η ανοχή που έχει στο βάρος είναι τα 23 κιλά.

Οδηγώντας στο χιόνι και στον πάγο:

Οι καιρικές συνθήκες είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την οδήγηση. Η βροχή, το χιόνι, ο πάγος και η ομίχλη επηρεάζουν την ορατότητα ενός οδηγού αλλά και την πρόσφυση* του οχήματος. Ένας σωστός και υπεύθυνος οδηγός πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η γνώση και η ενημέρωση του. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω για τον τρόπο οδήγησης σε χιόνι και πάγο.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πάγου και του χιονιού είναι να μην οδηγούμε εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ας μιλήσουμε για τις αλυσίδες και την σωστή χρήση τους:

Οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετούνται σε τουλάχιστον 2 από τους κινητήριους τροχούς του οχήματος μας.

Εάν το όχημα είναι προσθοκίνητο πρέπει να τοποθετηθούν στο μπροστινό ζεύγος τροχών.

Εάν το όχημα είναι πισωκίνητο πρέπει να τοποθετηθούν στο πίσω ζεύγος τροχών.

Σε ένα τετρακίνητο όχημα πρέπει να τοποθετηθούν σε 2 τουλάχιστον τροχούς που καλό θα ήταν να είναι το μπροστινό ζεύγος. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε και δεύτερο ζεύγος αλυσίδες για τους πίσω τροχούς.

Πρέπει να συμβουλευτούμε το βιβλίο του κατασκευαστή του οχήματος μας για την πίεση που θα πρέπει να έχουν τα ελαστικά μας σε συνδυασμό με τις αλυσίδες και να απενεργοποιήσουμε το ESP.

Ένα όχημα το οποίο φέρει αλυσίδες δεν πρέπει να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση την ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα.

Επειδή η πρόσφυση (η επαφή με τον δρόμο) είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό πρέπει οι κινήσεις μας να είναι μετρημένες και «γλυκές»:

 • Προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τις απότομες εκκινήσεις, τις απότομες επιταχύνσεις.
 • Τα απότομα φρεναρίσματα.
 • Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.
 • Για να αποφύγουμε την επιτόπου περιστροφή των τροχών χρησιμοποιούμε πάντα την μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων του οχήματος.
 • Στη περίπτωση που υπάρχουν κι άλλα οχήματα στο δρόμο πρέπει να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας. Χαρακτηριστικά το βιβλίο εκμάθησης υποψήφιων οδηγών αναφέρει ότι σε παγωμένους δρόμους αφήνουμε 10 φορές μεγαλύτερη απόσταση από ότι σε κανονικούς.
 • Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο μαύρος πάγος. Στη περίπτωση που οδηγείται και ξαφνικά σταματήσετε να ακούτε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών σας τότε οδηγείται επάνω σε μαύρο πάγο. Η καλύτερη αντιμετώπιση έχει ως εξής: Αφήνετε το πόδι σας από το γκάζι για να μειώσει ταχύτητα το όχημα. Στη συνέχεια κατεβάζετε σιγά σιγά σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων για να εκμεταλλευτείτε το φρενάρισμα του κινητήρα. Και ασκείτε διαδοχικές μικρές πιέσεις στο πετάλι του φρένου όσο πιο απαλά μπορείτε. Ο μαύρος πάγος σχηματίζεται σε ορεινές περιοχές κάτω από γέφυρες και κοντά λίμνες και κυρίως τον συναντάμε όταν τα χιόνια αρχίζουν και λιώνουν. Οι ώρες που θα τον δούμε είναι από το σούρουπο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο πατέρας μου ίδρυσε την σχολή οδηγών Ρούσσης το 1983. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε αυτή τη σχολή, οπότε μεγάλωσα με υψηλά ιδανικά και αξίες σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Όπως τα περισσότερα παιδιά έτσι κι εγώ είχα για δάσκαλο και πρότυπο τον άνθρωπο που με επηρέασε όσο κανένας άλλος στη ζωή μου τον πατέρα μου. Από τη στιγμή που ανέλαβα την σχολή όλα αυτά τα ιδανικά και οι αξίες άρχισαν να βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Θεωρώ ότι η δουλειά μου δεν είναι μια απλή δουλειά, είναι κάτι παραπάνω, είναι ένα λειτούργημα.  

Είναι λειτούργημα διότι η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα είναι για κλάματα. Δυστυχώς σε αυτό το πρόβλημα όλοι έχουμε βάλει το λιθαράκι μας. Η οδική ασφάλεια είναι κάτι το προσωπικό, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πιστέψεις, είναι κάτι που πρέπει να σέβεσαι, να το αγαπάς και να προσπαθείς να το επιβάλεις στον εαυτό σου, καθημερινά, κάθε ώρα, λεπτό και δευτερόλεπτο. Η οδική ασφάλεια έχει να κάνει με τις ίδιες μας τις αξίες, το τρόπο ζωής μας, την αναζήτηση και τον τρόπο σκέψης μας.

Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας έχει πολύ βαθιές ρίζες οι οποίες δεν θα τι βρεις μόνο στη διδασκαλία της οδήγησης ή στις εξετάσεις οδήγησης. Αυτά είναι δυστυχώς η κορυφή του παγόβουνου, είναι αυτά που βλέπει κάποιος από έξω σαν ένας απλός θεατής. Όπως κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως είναι μια οικογένεια μέσα της, αλλά ξέρει μόνο το προσωπείο το οποίο προβάλλει προς τα έξω, έτσι και αυτή έχει ένα προσωπείο το οποίο όπως το βλέπω εγώ, είναι άσχημο και αποκρουστικό. 

Ευθύνες για την οδική ασφάλεια και αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί έχουμε όλοι! Και όταν λέω όλοι εννοώ πραγματικά όλοι! Ευθύνη για αυτή την απαίσια κατάσταση έχουν: οι νομοθέτες, οι νομοπαρασκευαστές, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτές οδηγών, τα σχολεία, οι οικογένεια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ταινίες, οι πολίτες, οι γονείς και όλοι οι άλλοι που δεν μπορώ να γράψω τώρα γιατί αυτό το άρθρο θα ήταν 600 σελίδες. Ίσως για να το πω με μια λέξη την ευθύνη την έχει o Έλληνας. ‘Έχουμε την οδική ασφάλεια που μας αξίζει και μας αντικατοπτρίζει σαν κοινωνία. Το λυπηρό σε όλο αυτό είναι ό,τι δεν κάνουμε και πολλά για να αλλάξει αυτό.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν παραδέχεται ότι δεν σέβεται την οδική ασφάλεια. Το μόνο που κάνουμε είναι να επιρρίπτουμε ευθύνες όπου μπορούμε. Επιρρίπτουμε ευθύνη στον δάσκαλο, στον εξεταστή, στο σύστημα, δυστυχώς όλοι φταίνε εκτός από εμάς τους ίδιους. Πρέπει να κάτσουμε να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε ατομικά και να πούμε όλοι μαζί ¨Εγώ φταίω¨. Όταν γίνει αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πάμε στο επόμενο, να κάνουμε αναζήτηση και να δούμε τα λάθη μας. Ο καθένας από την σκοπιά του. Ο εκπαιδευτής από την μεριά του εκπαιδευτή, ο νομοθέτης από την μεριά του νομοθέτη, ο μαθητής από την πλευρά του μαθητή και ούτω καθ’ εξής. 

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ολιστικά και όχι επιφανειακά.

Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρεθούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν τις λύσεις. Λύσεις υπάρχουν αρκεί κάποιος να τις βρει, κάποιος να τις εφαρμόσει και κάποιος να τις μεταλαμπαδέυσει. 

Μια καλή ευκαιρία εμφανίζεται τώρα μέσα στο 2018 και στο 2019 που έχει υπάρξει μια κινητοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών για αλλαγή του συστήματος εξέτασης υποψήφιων οδηγών οχημάτων και μοτοσικλετών με βασικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς. Το δυστύχημα σε όλο αυτό είναι ότι για άλλη μια φορά πάει να γίνει κάτι αυθαίρετα και επιφανειακά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ότι στο προσχέδιο νόμου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια μου, το οποίο μιλάει για πολλά πράγματα που ίσως να εντυπωσιάζουν (κάμερες, live σύνδεση με κέντρο ελέγχου, εξετάσεις χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή κ.λ.π.) δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης. Πως θα κάνεις πάταξη της διαφθοράς χωρίς να αλλάξεις τον λόγο που υπάρχει αυτή η διαφθορά; Αν δεν αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης η διαφθορά θα βρει τον τρόπο να νικήσει για άλλη μια φορά και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας λυπεί όλους. 

Άρα δεν πρέπει να αλλάξει μόνο ο τρόπος επίβλεψης των εξετάσεων και της ορθής λειτουργίας τους, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης, ο τρόπος αξιολόγησης του υποψήφιου, ο τρόπος θεωρητικής του κατάρτισης, ο τρόπος πρακτικής του κατάρτισης, ο τρόπος ενημέρωσης του για τις εξελίξεις. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική γνώση και όχι ανούσια πληροφορία. Πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί ο ερασιτέχνης οδηγός, από τον επαγγελματία, από τον εκπαιδευτή, από τον εξεταστή και από τον μηχανολόγο μηχανικό. Ο καθένας πρέπει να έχει διαφορετικές γνώσεις ανάλογα με την ιδιότητα του. 

Αυτές είναι μερικές από τις ιδέες και τις απόψεις μου επί του θέματος. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι έγινε μια αρχή. Ελπίζω να μην μείνουμε εκεί για τα επόμενα 30 χρόνια.

Γνώμη: Περί αλλαγών στις άδειες οδήγησης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτό το άρθρο παραθέτω προσωπικές απόψεις και σκέψεις.

Εισαγωγή:

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου από την αρχή αυτού του άρθρου είμαι μέλος της κάστας των ανθρώπων που πιστεύουν ότι το τωρινό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Όμως παρά όλα αυτά θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός όσο γίνετε.
Πριν όμως πάμε στην αλλαγή θα πρέπει να πρώτα να αναγνωρίσουμε μερικές από τις παθογένειες του τωρινού συστήματος. Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

 • Πεπαλαιωμένο υλικό διδασκαλίας.
 • Ανεπαρκής έλεγχος και αξιολόγηση από μέρους της πολιτείας επάνω στις ίδιες τις σχολές οδηγών για την ποιότητα και την ορθή εκτέλεση του έργου τους.
 • Μια εξέταση οδήγησης η οποία δεν κατανοεί ότι ο υποψήφιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή και η οποία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας του ελληνικού δρόμου.
 • Εξεταστές οι οποίοι είναι ημιμαθείς και σε πολλές περιπτώσεις μη κάτοχοι της άδειας οδήγησης που εξετάζουν.
 • Λανθασμένη νοοτροπία των υποψήφιων οδηγών καθώς και των οικογενειών τους ότι θα μάθουν μετά το δίπλωμα, οδήγηση.
 • Δεν υπάρχει σύστημα δια βίου μάθησης και αξιολόγησης των οδηγών.
 • Εκπαιδευτές οι οποίοι λειτουργούν ως διεκπεραιωτές για την απόκτηση της άδειας οδήγησης και μόνο.
 • Καταπολέμηση της νοοτροπίας που έχει καλλιεργηθεί στο κοινό εδώ και 50 χρόνια για τον τρόπο και το έργο της σχολής οδήγησης.

Από όλα αυτά μπορούμε να κρίνουμε ότι το σύστημα που υπάρχει σήμερα είναι παρωχημένο και χρίζει άμεσης αναβάθμισης από την πολιτεία. 

Αυτή η κίνηση όμως πρέπει να είναι μελετημένη και να συνεργαστεί το κράτος με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς για να επέλθει μια αλλαγή η οποία πραγματικά θα είναι εφαρμόσιμη. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και να ακουστούν όλες οι προτάσεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομοθετηθεί κάτι αυθαίρετα από κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου, από κάποιον που δεν ξέρει πως είναι να διδάσκει οδήγηση, από κάποιον που δεν γνωρίζει πως είναι να εξετάζει έναν υποψήφιο οδηγό.

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με βασικό γνώμονα την αλλαγή της νοοτροπίας που έχει καλλιεργηθεί εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αντιμετωπίζουν μια σχολή οδήγησης σαν ένα αναγκαίο κακό για την απόκτηση της άδειας οδήγησης. Η σχολή οδήγησης πρέπει να πλάθει χαρακτήρες, να προσφέρει  γνώση και πολύτιμες εμπειρίες για έναν νέο οδηγό. Όπως και το κράτος που είναι ένα κράτος πρόνοιας να δημιουργεί και να προσφέρει όλες τις κατάλληλες συνθήκες και ευκολίες στους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Να προσφέρει ένα σύστημα μοντέρνο, αξιοκρατικό και δίκαιο. 

Αλλαγές στην διαδικασία απόκτησης της άδειας οδήγησης:

Αλλαγές στο θεωρητικό μέρος:

 • Θα πρέπει να ανανεωθούν όλα τα βιβλία εκμάθησης.
 • Θα πρέπει τα νέα αυτά βιβλία να είναι γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Τα τωρινά βιβλία είναι γραμμένα σε μια γλώσσα η οποία είναι πολύ δυσνόητη και επιστημονική. Δεν καταφέρνουμε όμως τίποτα με το να χρησιμοποιούμε γλώσσα και ορολογία επίσημη. Ίσα ‘ίσα που κάνουμε τα πράγματα δυσκολότερα χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο. Για παράδειγμα δεν πειράζει να αντικαταστήσουμε την λέξη συσσωρευτής με την λέξη μπαταρία. Πόσοι ξέρουν την πρώτη και πόσοι την δεύτερη; Έτσι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην εξάλειψη της παπαγαλίας.
 • Τα νέα βιβλία θα πρέπει να έχουν ερωτήσεις ουσιαστικές και απλές, θα πρέπει να προετοιμάζουν τον υποψήφιο οδηγό για την πρακτική του άσκηση. Θα πρέπει να μιλούν περισσότερο για την θέση του οχήματος στον δρόμο, το τρόπο συμπεριφοράς που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί για να καλλιεργηθεί μια υποτυπώδεις συμπεριφοριακή συνείδηση. Οι ερωτήσεις που θα έχουν να κάνουν με την μηχανολογία των οχημάτων θα πρέπει να είναι απλές και χρήσιμες δεν θέλουμε να βγάλουμε στους δρόμους μηχανικούς αυτοκινήτων αλλά χειριστές οχημάτων. Να ενημερωθούν επιτέλους με όλες τις νέες πινακίδες σήμανσης. Να καταργηθούν οι ερωτήσεις με τα πρόστιμα καθώς αυτά αλλάζουν, για να μην σχολιάσω ότι σε κάποιες ερωτήσεις υπάρχουν τα πρόστιμα υπό τη μορφή δραχμών.
 • Θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης σε μορφή slides ή κάτι παρόμοιο το οποίο να ακολουθούν όλοι εκπαιδευτές στη θεωρητική κατάρτιση των υποψηφίων. Να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία ότι οι σχολές διδάσκουν θεωρία στη πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά. Μόνο έτσι θα ανέβει η ποιότητα των υπηρεσιών που οι πολίτες παίρνουν.

Αλλαγές στο πρακτικό μέρος:

 • Να αυξηθούν οι ώρες των υποχρεωτικών πρακτικών μαθημάτων. Από την εμπειρία μου και μόνο έχω να πω ότι η πλειοψηφία των υποψήφιων οδηγών δεν είναι πραγματικά έτοιμοι μέσα σε αυτές τις υποχρεωτικές ώρες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι ντροπή και λάθος να κάνεις περισσότερα μαθήματα. Με τα παραπάνω μαθήματα γίνεσαι καλύτερος και αποκτάς περισσότερη εμπειρία. Κάθε φορά που οδηγούμε άλλωστε μαθαίνουμε και κάτι καινούριο.
 • Να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποχρεωτικές γραμμές από το υπουργείο μεταφορών που θα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης. Για παράδειγμα να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση σε αυτοκινητόδρομο για τουλάχιστον 1 μάθημα.

Αλλαγές στο εξεταστικό μέρος:

 • Δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχει τύχει ένας πολύ καλός οδηγός να αποτυγχάνει στις πρακτικές εξετάσεις επειδή ο τρόπος εξέτασης δεν είναι διαλλακτικός και ίσα ίσα είναι τόσο άκαμπτος και δομημένος προς την αποτυχία του υποψηφίου. Οι παγίδες είναι πολλές και είναι παγίδες που μόνο ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να τις φέρει εις πέρας και ίσως και αυτός να μην τα καταφέρει γιατί έχει να πολεμήσει την συνήθεια.
 • Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ζητάμε από ένα μαθητή και υποψήφιο οδηγό να κάνει πράγματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνετε να γίνουν και να κατακτηθούν μέσα σε μόνο 25 ώρες εκπαίδευσης. Και σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός πολύ αξιότιμου συναδέλφου του Χρήστου Γιαννούκα ο οποίος πολύ στοχευμένα διατύπωσε αυτό που εγώ δεν μπορούσα να διατυπώσω: "Ένας υποψήφιος οδηγός που αποφασίζει στην ηλικία των 18 ετών να πάρει δίπλωμα, έχει ήδη “εκπαιδευτεί” 160 χιλιάδες ώρες με σαθρές αντιλήψεις για το πως πρέπει να είναι η οδήγηση.". Μπορείτε πατώντας εδώ να διαβάσετε όλο το άρθρο του με τίτλο Οδηγικό περιβάλλον: Από την οπτική γωνία ενός εκπαιδευτή οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής.
 • Να βρεθεί ένας τρόπος ουσιαστικού ελέγχου τις διαδικασίας από το υπουργείο για την διαφάνεια της. Να δημιουργηθεί ένα σώμα εξεταστών το οποίο θα είναι αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Πρέπει ελεγκτικά όργανα της πολιτείας να μπορούν να εγγυηθούν την φερεγγυότητα τους και τη αξιοπιστία αυτού του σώματος μέσω συνεχών ελέγχων.
 • Εάν πιστεύουν οι νομοθετικές αρχές ότι η διαφάνεια και η φερεγγυότητα των εξετάσεων θα διασφαλισθεί με την χρήση καμερών κατά την διάρκεια της εξέτασης, τότε είναι καλοδεχούμενες.

Ένταξη της δια βίου μάθησης:

 • Να υπάρξει σημαντικότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση για την οδική ασφάλεια στα σχολεία όχι όμως μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς.
 • Πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι οι οδηγοί να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους. Ίσως θα έπρεπε να εξετάζονται εκ νέου στην θεωρητική κατάρτιση τους, καθώς και στην πρακτική τους κατάρτιση σε κάθε ανανέωση. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει εφόσον δημιουργηθεί μια πρακτική εξέταση η οποία θα είναι φιλική προς τους οδηγούς και η οποία θα ανταπεξέρχεται στην πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί κάτοχοι άδειας οδήγησης οι οποίοι δεν έχουν οδηγήσει ποτέ ξανά από τότε που την απέκτησαν, Έρχομαι να κάνω την εξής ερώτηση: οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να κατέχουν άδεια οδήγησης; Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος περιοδικού ελέγχου των οδηγών.
 • Το να ζητάς ξαφνικά από άτομα άνω των 74 ετών να εξετάζονται μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και να ζητάς να εκτελούν πράγματα τα οποία δεν έχουν διδαχτεί αλλά και πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν είναι άτοπο και ανούσιο. Επίσης το ότι μέχρι τα σημερινά δεδομένα αυτά τα άτομα τα οποία δεν έχουν άδεια οδήγησης σε ισχύ θα πηγαίνουν με το όχημα τους για εξετάσεις μου φαίνεται πραγματικά άτοπο. Στην περίπτωση που κατά την διάρκεια της εξέτασης προκληθεί κάποιο συμβάν ποια ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει τον 74χρονο οδηγό; Αφού η άδεια οδήγησης του δεν είναι σε ισχύ.

Κλείνοντας θέλω να χαιρετίσω τον υπουργό μεταφορών που έχει την διάθεση να επέμβει και να φέρει αλλαγές αλλά θέλω να κατακρίνω τις πρακτικές μυστικοπάθειας για το ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές, αλλά και την απαξίωση του προς τους εκπαιδευτές οδήγησης. Είμαστε οι πρώτοι γνώστες επάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας, είμαστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι μόνοι που πραγματικά γνωρίζουμε του τι χρειάζεται να γίνει. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν κολυμπάμε στο ίδιο καζάνι, υπάρχουν και άνθρωποι όπως εγώ που αγαπώ την δουλειά μου και την βλέπω σαν λειτούργημα. Θέλω να βγάζω στο δρόμο οδηγούς έτοιμους να πάρουν το τιμόνι και την ζωή τους, στα χέρια τους.