Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur sed adipisicing elit, sed do eiusmod tempor sed ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Εφαρμογή για την εκμάθηση των ερωτήσεων της θεωρητικής εκπαίδευσης:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας. Τώρα μπορείτε εντελώς δωρεάν να κατεβάσετε στα κινητά ή στα tablet σας την εφαρμογή μας και να μάθετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα σήματα.

Για κινητά και tablet με Android:

Για κινητά και tablet με iOS:

Τι είναι η αυτόνομη οδήγηση;

Ουσιαστικά η αυτόνομη οδήγηση είναι όταν ένα όχημα θα είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις λειτουργίες μόνο του (παρακολούθηση περιβάλλοντα χώρου, πραγματοποίηση ελιγμών, λήψη αποφάσεων) χωρίς την ανάγκη επέμβασης και ύπαρξης ενός οδηγού.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει πρώτα να περάσουμε από διάφορα στάδια.

Τα στάδια εξέλιξης της αυτόνομης οδήγησης:

Μηδενικό στάδιο:

Είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Ο οδηγός είναι υπεύθυνος για όλα καθώς το όχημα δεν μπορεί να εκτελέσει τίποτα μόνο του. Για παράδειγμα δεν μπορεί να φρενάρει, να πατάει γκάζι, να στρίβει κ.λ.π..

Πρώτο στάδιο:

Είναι το αμέσως επόμενο βήμα, μερικά αυτοκίνητα του σήμερα έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο αλλά συνήθως είναι οχήματα τα οποία έχουν μεγάλο κόστος αγοράς. Αυτά τα οχήματα διαθέτουν διάφορα συστήματα υποστήριξης του οδηγού που έχουν σαν βασικό τους στόχο να του κάνουν τη ζωή ευκολότερη αλλά ταυτόχρονα και πιο ασφαλή. Μερικά παραδείγματα τέτοιων συστημάτων είναι:

Σύστημα προειδοποίησης διατήρησης λωρίδας.
Σύστημα προειδοποίησης οχήματος στην νεκρή γωνία.
Σύστημα αυτοματοποιημένου βοηθητικού φωτισμού κατά την στροφή.
Σύστημα προειδοποίησης κόπωσης οδηγού.
Σύστημα φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης.
Σύστημα διατήρησης ταχύτητας (Cruise control).  

Δεύτερο στάδιο:

Εδώ είναι το σημείο όπου μπαίνουμε στα μονοπάτια της ημιαυτόνομης οδήγησης. Καθώς πλέον το όχημα μπορεί να αναλάβει κάποιες από τις λειτουργίες και να ελαφρύνει τον οδηγό από αυτές. Τέτοια οχήματα υπάρχουν και σήμερα αλλά και πάλι είναι αρκετά ακριβότερα και δεν απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή. Μερικά από αυτά τα συστήματα είναι:

Σύστημα διατήρησης λωρίδας.
Σύστημα αυτόματης στάθμευσης.
Σύστημα οδήγησης πόλης (μέσα στην κίνηση) δηλαδή ξεκινά, σταματά μόνο του και κρατάει την λωρίδα.

Τρίτο στάδιο:

Η εξέλιξη όλων αυτών των συστημάτων συνεχίζεται και οδηγός πλέον υπάρχει για την διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του οχήματος. Αρχίζουμε και πλέουμε πλέον στα νερά της αυτόνομης οδήγησης. Το όχημα πλέον αναλαμβάνει την ενεργοποίηση των δεικτών αλλαγής κατεύθυνσης, μπορεί να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας, μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα του σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να ακολουθεί την ροή της κυκλοφορίας. Όμως ο οδηγός πρέπει να είναι συνεχώς σε επιφυλακή να αναλάβει τα ηνία όταν το όχημα κρίνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της κατάστασης που συναντά. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα είναι ένα αρκετά επικίνδυνο στάδιο γιατί ένας οδηγός που είναι αφηρημένος δύσκολα θα μπορέσει να πάρει την σωστή απόφαση την τελευταία στιγμή.

Τέταρτο στάδιο:

Σε αυτό το σημείο έχουμε μπει για τα καλά στο στάδιο της αυτόνομης οδήγησης. Το όχημα πλέον αναλαμβάνει πλήρως όλες τις λειτουργίες και αποφάσεις. Ο οδηγός θα μπορεί να ασχολείται με άλλα πράγματα όπως να διαβάζει, να γράφει στον υπολογιστή-tablet-κινητό του. Όμως εάν τα βρει σκούρα θα ζητήσει από τον οδηγό να παρέμβει όταν κρίνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Πέμπτο στάδιο:

Πλήρης αυτόνομη οδήγηση, ο οδηγός πλέον είναι επιβάτης. Το μόνο που θα έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να θέσει τον προορισμό και να δώσει την εντολή εκκίνησης. Από εκεί και μετά δεν κάνει τίποτε άλλο σε αυτό το σημείο το όχημα δεν έχει καν χειριστήρια (τιμόνι, γκάζι, φρένο, κλπ.). Σε αυτό το σημείο το όχημα έχει την πλήρη ευθύνη και όχι ο οδηγός, γι’ αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται ο οδηγός να μην έχει πιει ή να έχει άδεια οδήγησης.