Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Οδηγών Ρούσσης:

Στην σελίδα μας θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την απόκτηση ή την ανανέωση αδειών οδήγησης όλων των ερασιτεχνικών καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για την διεκπεραίωση διάφορων αυτοκινητιστικών υποθέσεων. Καθώς και διάφορα άρθρα επιμορφωτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την ασφαλής οδήγηση οχημάτων.

Μερικά λόγια για εμάς:

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 1983 με αφετηρία την Κυψέλη όπου ο Ρούσσης Παναγιώτης μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην επαγγελματική οδήγηση αποφάσισε να μεταφέρει αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Αυτό γιατί η οδήγηση είναι μια ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάθε άνθρωπος στην ζωή του και είναι και κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Κάποιοι το καταφέρνουμε εύκολα και είναι έμφυτο για εμάς και κάποιοι άλλοι μετά από προσπάθεια και συνεχή ενασχόληση το καταφέρνουμε. Οι σχολή μας με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να επεκταθεί στην περιοχή του Γκύζη και στην συνέχεια και στο Γαλάτσι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν κι αυτοί το ταξίδι τους στους δρόμους. Όμως η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς και μετά από πολύ σκέψη και με βαριά καρδιά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το γραφείο μας στην Κυψέλη. Παρά όλα αυτά όμως συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας καθώς και γειτονικές σε εμάς περιοχές.

Το 2015 ήρθε η στιγμή που ο ιδρυτής μας παρέδωσε την σκυτάλη στον υιό του Ρούσση Αθανάσιο. Ο οποίος ήρθε να συνεχίσει το όραμα, του πατέρα του. Να το εμπλουτίσει με νέες ιδέες και τεχνικές αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει όλη αυτή την κληρονομιά και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων.

Για εμάς ο 1ος μας και βασικότερος στόχος είναι να βγάζουμε οδηγούς οι οποίοι είναι άρτιοι χειριστές των οχημάτων και έχουν όλη την απαραίτητη οδηγική και οδική παιδεία. Κάτι που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το κλίμα που επικρατεί.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού οδηγού;

Ικανότητα:

Κάθε οδηγός σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τον έλεγχο του οχήματος του και να μπορεί να το προσαρμόσει σε όλες τις συνθήκες του δρόμου.

Αποφασιστικότητα:

Πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει γρήγορα αποφάσεις αφού πρώτα έχει λάβει υπόψιν του όλες τις μεταβλητές.

Σεβασμός:

Να σέβεται και να σκέφτεται πάντα το καλό του συνόλου και όχι μόνο την βολή του.

Υπομονή:

Να περιμένει πάντα ότι οι άλλοι κάνουν λάθη και να μην θυμώνει.

Προσήλωση:

Όταν οδηγούμε πρέπει πάντα να προσέχουμε τον δρόμο και να μην αποσπάται η προσοχή μας.

Αυτοβελτίωση:

Να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται, να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις διορθώνει. Κάθε μέρα πρέπει να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα άριστο πρόγραμμα διδασκαλίας:

Επειδή θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διδασκαλία της οδήγησης πιστεύουμε ότι ένας νέος οδηγός πρέπει να έχει μια σφαιρική γνώμη επάνω στην οδήγηση. Αυτό το καταφέρνουμε φέρνοντας τον αντιμέτωπο με όσα περισσότερα σενάρια μπορεί να συναντήσει, με αυτό τον τρόπο αποκτά εμπειρία και γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Θεωρητικό μέρος:

Πλήρης κατανόηση του Κ.Ο.Κ. για να την άριστη οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Παρουσιάσεις Powerpoint:

Ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις οι οποίες έχουν μια φυσική και σωστή ροή για να σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα τεχνικά μέρη της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Ατομικό μάθημα ή ολιγομελή τμήματα:

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στην εκμάθηση της οδήγησης και θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης ενός οδηγού. Γι αυτό κι εμείς φροντίζουμε να έχουμε ολιγομελή τμήματα τα οποία αποτελούνται από 2 ή 3 άτομα. Πολλές φορές τα μαθήματα γίνονται ακόμα και ατομικά.

Προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων:

Η σχολή μας διαθέτει ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο κάνει προσομοίωση των θεωρητικών εξετάσεων.

Επίλυση αποριών:

Ο δάσκαλος μας ασχολείται με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά και προσαρμόζει το μάθημα στις ανάγκες του καθενός.

Πρακτικό μέρος:

Η στιγμή που η θεωρία γίνετε πράξη.

Θεωρητική επεξήγηση του οχήματος:

Πλήρης επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας ενός οχήματος. Υπόδειξη όλων των χειριστηρίων που υπάρχουν και πλήρης χρήση του οχήματος από το πρώτο μάθημα.

Οδήγηση στο βουνό:

Η οδήγηση σε βουνό είναι περισσότερο απαιτητική από ότι η οδήγηση μέσα στην πόλη σε κάποιους τομείς. Ο υποψήφιος μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το όχημα του σε στενούς και δύσβατους δρόμους που έχουν πολλές στροφές και απότομες κλίσεις.

Οδήγηση μέσα στην πόλη:

Ο υποψήφιος μαθαίνει να οδηγεί μέσα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Κηφισίας, η Κατεχάκη κ.λ.π.. Αλλά επίσης μαθαίνει και να αντιμετωπίζει ακόμα και πιο δύσβατες περιοχές όπως οι δρόμοι κοντά στο σπίτι του. Αυτό γιατί το μάθημα ξεκινάει από το σπίτι σας.

Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur sed adipisicing elit, sed do eiusmod tempor sed ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.

Εφαρμογή για την εκμάθηση των ερωτήσεων της θεωρητικής εκπαίδευσης:

Μετά από χρόνια καταφέραμε να κάνουμε πράξη, την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μιας εφαρμογής που θα είναι όμορφη, εύκολη στη χρήση, κατανοητή και καθαρή. Μια εφαρμογή σχεδιασμένη από εμάς για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε τα σήματα. Μια εφαρμογή για τους μαθητές μας και όχι μόνο, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Ένα εργαλείο μάθησης και διευκόλυνσης δική σας αλλά και των εκπαιδευτών σας. Τώρα μπορείτε εντελώς δωρεάν να κατεβάσετε στα κινητά ή στα tablet σας την εφαρμογή μας και να μάθετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο τα σήματα.

Για κινητά και tablet με Android:

Για κινητά και tablet με iOS:

Γνώμη: Περί αλλαγών στις άδειες οδήγησης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτό το άρθρο παραθέτω προσωπικές απόψεις και σκέψεις.

Εισαγωγή:

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου από την αρχή αυτού του άρθρου είμαι μέλος της κάστας των ανθρώπων που πιστεύουν ότι το τωρινό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Όμως παρά όλα αυτά θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός όσο γίνετε.
Πριν όμως πάμε στην αλλαγή θα πρέπει να πρώτα να αναγνωρίσουμε μερικές από τις παθογένειες του τωρινού συστήματος. Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

 • Πεπαλαιωμένο υλικό διδασκαλίας.
 • Ανεπαρκής έλεγχος και αξιολόγηση από μέρους της πολιτείας επάνω στις ίδιες τις σχολές οδηγών για την ποιότητα και την ορθή εκτέλεση του έργου τους.
 • Μια εξέταση οδήγησης η οποία δεν κατανοεί ότι ο υποψήφιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή και η οποία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας του ελληνικού δρόμου.
 • Εξεταστές οι οποίοι είναι ημιμαθείς και σε πολλές περιπτώσεις μη κάτοχοι της άδειας οδήγησης που εξετάζουν.
 • Λανθασμένη νοοτροπία των υποψήφιων οδηγών καθώς και των οικογενειών τους ότι θα μάθουν μετά το δίπλωμα, οδήγηση.
 • Δεν υπάρχει σύστημα δια βίου μάθησης και αξιολόγησης των οδηγών.
 • Εκπαιδευτές οι οποίοι λειτουργούν ως διεκπεραιωτές για την απόκτηση της άδειας οδήγησης και μόνο.
 • Καταπολέμηση της νοοτροπίας που έχει καλλιεργηθεί στο κοινό εδώ και 50 χρόνια για τον τρόπο και το έργο της σχολής οδήγησης.

Από όλα αυτά μπορούμε να κρίνουμε ότι το σύστημα που υπάρχει σήμερα είναι παρωχημένο και χρίζει άμεσης αναβάθμισης από την πολιτεία. 

Αυτή η κίνηση όμως πρέπει να είναι μελετημένη και να συνεργαστεί το κράτος με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς για να επέλθει μια αλλαγή η οποία πραγματικά θα είναι εφαρμόσιμη. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και να ακουστούν όλες οι προτάσεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομοθετηθεί κάτι αυθαίρετα από κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου, από κάποιον που δεν ξέρει πως είναι να διδάσκει οδήγηση, από κάποιον που δεν γνωρίζει πως είναι να εξετάζει έναν υποψήφιο οδηγό.

Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι μια συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με βασικό γνώμονα την αλλαγή της νοοτροπίας που έχει καλλιεργηθεί εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αντιμετωπίζουν μια σχολή οδήγησης σαν ένα αναγκαίο κακό για την απόκτηση της άδειας οδήγησης. Η σχολή οδήγησης πρέπει να πλάθει χαρακτήρες, να προσφέρει  γνώση και πολύτιμες εμπειρίες για έναν νέο οδηγό. Όπως και το κράτος που είναι ένα κράτος πρόνοιας να δημιουργεί και να προσφέρει όλες τις κατάλληλες συνθήκες και ευκολίες στους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Να προσφέρει ένα σύστημα μοντέρνο, αξιοκρατικό και δίκαιο. 

Αλλαγές στην διαδικασία απόκτησης της άδειας οδήγησης:

Αλλαγές στο θεωρητικό μέρος:

 • Θα πρέπει να ανανεωθούν όλα τα βιβλία εκμάθησης.
 • Θα πρέπει τα νέα αυτά βιβλία να είναι γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Τα τωρινά βιβλία είναι γραμμένα σε μια γλώσσα η οποία είναι πολύ δυσνόητη και επιστημονική. Δεν καταφέρνουμε όμως τίποτα με το να χρησιμοποιούμε γλώσσα και ορολογία επίσημη. Ίσα ‘ίσα που κάνουμε τα πράγματα δυσκολότερα χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο. Για παράδειγμα δεν πειράζει να αντικαταστήσουμε την λέξη συσσωρευτής με την λέξη μπαταρία. Πόσοι ξέρουν την πρώτη και πόσοι την δεύτερη; Έτσι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στην εξάλειψη της παπαγαλίας.
 • Τα νέα βιβλία θα πρέπει να έχουν ερωτήσεις ουσιαστικές και απλές, θα πρέπει να προετοιμάζουν τον υποψήφιο οδηγό για την πρακτική του άσκηση. Θα πρέπει να μιλούν περισσότερο για την θέση του οχήματος στον δρόμο, το τρόπο συμπεριφοράς που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί για να καλλιεργηθεί μια υποτυπώδεις συμπεριφοριακή συνείδηση. Οι ερωτήσεις που θα έχουν να κάνουν με την μηχανολογία των οχημάτων θα πρέπει να είναι απλές και χρήσιμες δεν θέλουμε να βγάλουμε στους δρόμους μηχανικούς αυτοκινήτων αλλά χειριστές οχημάτων. Να ενημερωθούν επιτέλους με όλες τις νέες πινακίδες σήμανσης. Να καταργηθούν οι ερωτήσεις με τα πρόστιμα καθώς αυτά αλλάζουν, για να μην σχολιάσω ότι σε κάποιες ερωτήσεις υπάρχουν τα πρόστιμα υπό τη μορφή δραχμών.
 • Θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης σε μορφή slides ή κάτι παρόμοιο το οποίο να ακολουθούν όλοι εκπαιδευτές στη θεωρητική κατάρτιση των υποψηφίων. Να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία ότι οι σχολές διδάσκουν θεωρία στη πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά. Μόνο έτσι θα ανέβει η ποιότητα των υπηρεσιών που οι πολίτες παίρνουν.

Αλλαγές στο πρακτικό μέρος:

 • Να αυξηθούν οι ώρες των υποχρεωτικών πρακτικών μαθημάτων. Από την εμπειρία μου και μόνο έχω να πω ότι η πλειοψηφία των υποψήφιων οδηγών δεν είναι πραγματικά έτοιμοι μέσα σε αυτές τις υποχρεωτικές ώρες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι ντροπή και λάθος να κάνεις περισσότερα μαθήματα. Με τα παραπάνω μαθήματα γίνεσαι καλύτερος και αποκτάς περισσότερη εμπειρία. Κάθε φορά που οδηγούμε άλλωστε μαθαίνουμε και κάτι καινούριο.
 • Να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποχρεωτικές γραμμές από το υπουργείο μεταφορών που θα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης. Για παράδειγμα να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση σε αυτοκινητόδρομο για τουλάχιστον 1 μάθημα.

Αλλαγές στο εξεταστικό μέρος:

 • Δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχει τύχει ένας πολύ καλός οδηγός να αποτυγχάνει στις πρακτικές εξετάσεις επειδή ο τρόπος εξέτασης δεν είναι διαλλακτικός και ίσα ίσα είναι τόσο άκαμπτος και δομημένος προς την αποτυχία του υποψηφίου. Οι παγίδες είναι πολλές και είναι παγίδες που μόνο ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να τις φέρει εις πέρας και ίσως και αυτός να μην τα καταφέρει γιατί έχει να πολεμήσει την συνήθεια.
 • Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ζητάμε από ένα μαθητή και υποψήφιο οδηγό να κάνει πράγματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνετε να γίνουν και να κατακτηθούν μέσα σε μόνο 25 ώρες εκπαίδευσης. Και σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός πολύ αξιότιμου συναδέλφου του Χρήστου Γιαννούκα ο οποίος πολύ στοχευμένα διατύπωσε αυτό που εγώ δεν μπορούσα να διατυπώσω: "Ένας υποψήφιος οδηγός που αποφασίζει στην ηλικία των 18 ετών να πάρει δίπλωμα, έχει ήδη “εκπαιδευτεί” 160 χιλιάδες ώρες με σαθρές αντιλήψεις για το πως πρέπει να είναι η οδήγηση.". Μπορείτε πατώντας εδώ να διαβάσετε όλο το άρθρο του με τίτλο Οδηγικό περιβάλλον: Από την οπτική γωνία ενός εκπαιδευτή οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής.
 • Να βρεθεί ένας τρόπος ουσιαστικού ελέγχου τις διαδικασίας από το υπουργείο για την διαφάνεια της. Να δημιουργηθεί ένα σώμα εξεταστών το οποίο θα είναι αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Πρέπει ελεγκτικά όργανα της πολιτείας να μπορούν να εγγυηθούν την φερεγγυότητα τους και τη αξιοπιστία αυτού του σώματος μέσω συνεχών ελέγχων.
 • Εάν πιστεύουν οι νομοθετικές αρχές ότι η διαφάνεια και η φερεγγυότητα των εξετάσεων θα διασφαλισθεί με την χρήση καμερών κατά την διάρκεια της εξέτασης, τότε είναι καλοδεχούμενες.

Ένταξη της δια βίου μάθησης:

 • Να υπάρξει σημαντικότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση για την οδική ασφάλεια στα σχολεία όχι όμως μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς.
 • Πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι οι οδηγοί να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους. Ίσως θα έπρεπε να εξετάζονται εκ νέου στην θεωρητική κατάρτιση τους, καθώς και στην πρακτική τους κατάρτιση σε κάθε ανανέωση. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει εφόσον δημιουργηθεί μια πρακτική εξέταση η οποία θα είναι φιλική προς τους οδηγούς και η οποία θα ανταπεξέρχεται στην πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί κάτοχοι άδειας οδήγησης οι οποίοι δεν έχουν οδηγήσει ποτέ ξανά από τότε που την απέκτησαν, Έρχομαι να κάνω την εξής ερώτηση: οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να κατέχουν άδεια οδήγησης; Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος περιοδικού ελέγχου των οδηγών.
 • Το να ζητάς ξαφνικά από άτομα άνω των 74 ετών να εξετάζονται μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και να ζητάς να εκτελούν πράγματα τα οποία δεν έχουν διδαχτεί αλλά και πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν είναι άτοπο και ανούσιο. Επίσης το ότι μέχρι τα σημερινά δεδομένα αυτά τα άτομα τα οποία δεν έχουν άδεια οδήγησης σε ισχύ θα πηγαίνουν με το όχημα τους για εξετάσεις μου φαίνεται πραγματικά άτοπο. Στην περίπτωση που κατά την διάρκεια της εξέτασης προκληθεί κάποιο συμβάν ποια ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει τον 74χρονο οδηγό; Αφού η άδεια οδήγησης του δεν είναι σε ισχύ.

Κλείνοντας θέλω να χαιρετίσω τον υπουργό μεταφορών που έχει την διάθεση να επέμβει και να φέρει αλλαγές αλλά θέλω να κατακρίνω τις πρακτικές μυστικοπάθειας για το ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές, αλλά και την απαξίωση του προς τους εκπαιδευτές οδήγησης. Είμαστε οι πρώτοι γνώστες επάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας, είμαστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι μόνοι που πραγματικά γνωρίζουμε του τι χρειάζεται να γίνει. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν κολυμπάμε στο ίδιο καζάνι, υπάρχουν και άνθρωποι όπως εγώ που αγαπώ την δουλειά μου και την βλέπω σαν λειτούργημα. Θέλω να βγάζω στο δρόμο οδηγούς έτοιμους να πάρουν το τιμόνι και την ζωή τους, στα χέρια τους.