Οδηγώντας και περπατώντας με ένα κινητό στο χέρι.

Τον Ιούνιο του 2007 η Apple παρουσίασε για 1η φορά το iPhone, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επέλθει μια επανάσταση στον κόσμο της επικοινωνίας, της πληροφόρησης καθώς και στον τρόπο ζωής μας. Στη συνέχεια μπήκαν στο ¨παιχνίδι¨ και άλλες εταιρίες ανταγωνισμού με τις δικές τους προτάσεις οι οποίες συνεχώς εξελίσσουν τον τρόπο επικοινωνίας μας. Οι περισσότερες από τις εξελίξεις που ήρθαν ήταν θετικές καθώς οι διευκολύνσεις στα εργασιακά και στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες καθώς μια ξέφρενη κούρσα ξεκίνησε.

Όμως, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο θετικές όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και αρνητικές. Ο νέος τρόπος ζωής, μας έχει κάνει να είμαστε με το βλέμμα μας στραμμένο συνεχώς προς μια οθόνη και η προσοχή μας να αποσπάται. Και αυτό είναι το σημείο που δημιουργεί και το μεγάλο πρόβλημα. Όπως γνωρίζουμε ,ή ακόμα και εάν δεν γνωρίζουμε, αλλά φανταζόμαστε, η οδήγηση είναι μια διαδικασία η οποία είναι πολύ απαιτητική. Χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις του ανθρώπου και κυρίως η όραση. Τα smartphones έρχονται όμως και παρεμβάλλονται στην διαδικασία αυτή καθώς μας αποσπούν.

Ο δρόμος είναι πολυσύνθετος, καθώς σε αυτόν συναντώνται πολλές διαφορετικές ομάδες χρηστών που η κάθε μια έχει διαφορετικές ανάγκες, αλλά και γνώσεις. Το μόνο κοινό που έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι στη πλειοψηφία τους είναι χρήστες smartphones. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει διάφοροι φορείς και πανεπιστήμια του εξωτερικού η απόσπαση προσοχής των οδηγών, αλλά και των πεζών είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων.

Σύμφωνα με έρευνα της Governors Highway Safety Association οι θάνατοι που προκλήθηκαν σε πεζούς μέσα στα τελευταία 2 έτη έχουν αυξηθεί περισσότερο από 22% στις Η.Π.Α.. Μέσα στη συγκεκριμένη έρευνα δεν γίνεται αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο στον οποίο να οφείλεται αυτή η αύξηση, αλλά αναφέρεται πως ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων σε πεζούς είναι η αύξηση στη χρήση συσκευών smartphones.

Τα στοιχεία στα οποία στηρίζει η έρευνα τα συμπεράσματα της, είναι ότι για:

2016

5997
απώλειες πεζών

2015

5376
απώλειες πεζών

2014

4910
απώλειες πεζών

Γι’ αυτό λοιπόν όταν περπατάμε ή οδηγούμε στον δρόμο πρέπει πάντα να έχουμε στο βλέμμα μας στραμμένο προς αυτόν και όχι στην οθόνη του κινητού μας. Αγαπήστε τον εαυτό σας και προσέχετε τη ζωή σας γιατί είναι ένα δώρο που μας δίνετε μόνο μια φορά.