Ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο:

Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας είναι τα παιδιά μας. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε άρτια ενημέρωση για το πως μπορούμε να τα προφυλάξουμε σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τραυματισμών παιδιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι γονείς γνώριζαν πως μπορούν να τα προστατέψουν αποτελεσματικά.

Μέσα στα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην προστασία των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο. Η μόνη λύση είναι η συνεχής ενημέρωση. Βασικός παράγοντας της οδικής ασφάλειας των παιδιών είναι η ορθή χρήση του παιδικού καθίσματος.

Ο χρήση του παιδικού καθίσματος αλλάζει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

Από 0 έως 2 ετών:

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθισμα ανάποδης τοποθέτησης, δηλαδή το παιδί πρέπει να κοιτά προς τα πίσω. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα τέτοιου τύπου κάθισμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου μέχρι και 75%. Έχει αποδειχτεί ότι είναι έως και 5 φορές ασφαλέστερα σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με ένα αντικείμενο ή κάποιο άλλο όχημα.

Από 2 έως 4 ετών:

Μόλις το παιδί ξεπεράσει όριο ανοχής βάρους που έχει το βρεφικό κάθισμα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με ένα νέο το οποίο θα είναι διπλής τοποθέτησης. Δηλαδή θα πρέπει το κάθισμα να μπορεί να τοποθετείτε και κοιτώντας προς τα εμπρός αλλά και προς τα πίσω. Όσο είναι δυνατόν το κάθισμα θα πρέπει να συνεχίσει να κοιτάει προς τα πίσω μέχρι να παρουσιαστεί το πρόβλημα ότι το παιδί δεν χωράει λόγο της ανάπτυξης των άκρων του (δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια).

Από 4 έως 8 ετών:

Από αυτή την ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα μέχρι και την ηλικία των 8 ετών. Το κάθισμα θα πρέπει να αντικατασταθεί στην περίπτωση μου φτάσουμε νωρίτερα από αυτή την ηλικία το όριο βάρους του. Το κάθισμα αφαιρείται όταν το παιδί θα φτάσει σε ύψος περίπου τα 1,5 μέτρα. Γιατί αυτό είναι το ελάχιστο ύψος για την ορθή χρήση μια ζώνης ασφαλείας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ζώνη ασφαλείας είναι σχεδιασμένη για χρήση από ενήλικες.

Μερικές ακόμα συμβουλές:

Εάν τοποθετήσουμε το παιδικό κάθισμα στο κάθισμα του συνοδηγού πρέπει να το τοποθετήσουμε με πλάτη προς το παρμπρίζ και πρέπει να απενεργοποιήσουμε τον αερόσακο.

Σε κάθε αγορά παιδικού καθίσματος θα πρέπει να ελέγχετε ότι υπάρχει έγκριση με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Σε περίπτωση σύγκρουσης καλό είναι να αντικαθιστούμε το κάθισμα γιατί είναι πιθανόν να έχει υποστεί φθορά η οποία να το καταστεί ακατάλληλο για χρήση. Να σημειωθεί ότι μπορεί αυτή φθορά να μην είναι ορατή.

Πάντα η ασφαλέστερη θέση για ένα παιδί να κάτσει είναι το πίσω κάθισμα.

Πρέπει πάντα να φοράμε την ζώνη μας για να δίνουμε από νωρίς το καλό παράδειγμα και την σωστή παιδεία. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι καθρέπτες του εαυτού μας και παίρνουν και τα καλά αλλά και τα κακά.